Ататюрк е най-добрият политически лидер на ХХ в. според класация

39723
Ататюрк е най-добрият политически лидер на ХХ в. според класация

„Най-добрият политически лидер на ХХ век“ е основателят на турската държава Мустафа Кемал Ататюрк, предаде БГНЕС.

Класацията е съставена от проф. Арнолд Людвиг, психиатър в американския университет Кентъки. В продължение на 18 години той е ръководил проект за оценка на лидерските качества на държавните дейци от научна гледна точка. В своето изследване той е приложил достиженията на социалната биология и еволюционната психология, за да обясни феномена на политическото лидерство.

Проф. Людвиг се е спрял на 377 велики държавни дейци, оставили своя отпечатък през ХХ век. При оценката на политическите лидери той е отчел тяхната способност да спасят или обединят страната, да внедрят нови идеологии, техния престой във властта и моралните принципи.

Кемал Ататюрк е заел първо място, следван от президента на САЩ Франклин Делано Рузвелт и китайския лидер Мао Цзедун.

Баща на турския народ и държава

Скоро Турция на Ердоган ще е история

Турция на Ататюрк вече е история, но история ще стане и Турция на Ердоган. Защото неговите "черни турци" изгубиха връзката с родните си...

Мустафа Кемал е роден на 19 май 1881 г. в Солун, който по онова време е най-големият град в Македония – провинция на Османската империя. Учи във военно училище в родния си град, а след това в Битоля. Участва във войните срещу Италия и България през 1911-1912 г. След това за кратко е военен аташе в България. Твърди се, че е съдействал за подобряване на двустранните отношения.

Звездата на Кемал изгрява при отбраната на Галиполи и Дарданелите от англо-френските сили, които са разбити на пух и прах. Неговата военна победа произвежда голямо впечатление на управляващите кръгове в София и допринася за ускоряването на присъединяването на България на страната на Централните сили.

Мустафа Кемал бързо се издига във военната йерархия на Османската империя, стигайки до чин генерал и командващ на армия. След поражението на Високата порта Османската империя е разпокъсана от съюзниците, фактически тя престава да съществува.

В тези тежки моменти Мустафа Кемал обединява остатъците от турската армия и елит около себе си и започва национално-освободителна борба. Тя се увенчава с успех и гръцките войски са прогонени през 1922 г. Така Турция се превръща в първата победена държава от Централните сили, която ревизира условията на Версайската система.

Мустафа Кемал ликвидира султаната и халифата и създава Турската република през 1923 г. Той е избран за първия президент на страната и остава на този пост до смъртта си през 1938 г. По време на неговото управление са проведени всеобхватни реформи по западен образец във всички сфери – образование, армия, стопански живот, дори старата арабска писменост е заменена с латиница. В знак на уважение към неговите заслуги Мустафа Кемал получава фамилията Ататюрк – баща на всички турци.

В Турция махнаха бюст на Ататюрк от двор на училище

Кметството на областния град Текирдаг (в Източна Тракия- бел. ред.) се проведе официална церемония по прехвърляне на валийството на соб...

Мавзолеят Анъткабир

Три години след смъртта на основателя на съвременна светска Турция властите обявяват конкурс за построяването на мавзолей. Конкурсът е обявен на 1 март 1941 г., в него се включват 27 чуждестранни и 20 турски архитекти. Победител е проектът на турските архитекти професор Емин Халид Онат и доцент Ахмед Орхан Ардой.

Строителството на монументалния комплекс започва през 1944 и приключва през 1953 г. Общата му площ е 750 хиляди кв.м. и включва парк, мавзолей, музей и други постройки. В архитектурата на мавзолея са използвани селджукски и османски мотиви. Комплексът се състои от четири компонента: Пътя на лъвовете, Парка на мира, Церемониалния площад и Залата на славата.

В комплекса може да видим богата колекция от предмети, които са свързани с живота на Мустафа Кемал, много портрети, униформи, ордени. Специално място заема неговата уникална колекция от автомобили. Пресъздадени са важни победи на Ататюрк, както на бойното поле, така и като държавник. В мавзолея на Ататюрк има и няколко негови фигури, изработени от восък.

Комплексът е една от най-големите забележителности на столицата Анкара, която става главен град на страната, именно благодарение на Ататюрк – той я премества от Истанбул, за да скъса със старата имперска традиция. Мавзолеят е едно от най-посещаваните места, той е задължителна част от програмата на всички чуждестранни държавни и правителствени глави, които са на посещение в Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа