Австрия смекчава ограниченията заради коронавируса

1865
Австрия смекчава ограниченията заради коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

В предавана по телевизията пресконференция на австрийското правителство федералният канцлер Себастиан Курц, вицеканцлерът Вернер Коглер, министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер, министърът на вътрешните работи Карл Нехамер и министърът на финансите Гернот Блюмел обявиха новите мерки за борба с коронавируса в страната и разясниха на обществеността причините за плавното излизане от локдауна при непрекъснато наблюдение на броя на новозаразените и натовареността на болничните заведения, съобщава БНР. Апелът към обществеността е за строго спазване на предписанията и ограничаване на контактите.

Най-главното от новите правила, които влизат в сила от 7 декември: В сила влиза така нареченият "лек локдаун" който австрийците познават от началото на ноември. Забранява се излизането от домовете от 20 до 6 ч. с изключение на онези, които отиват на работа, оказват помощ на други хора или имат нужда да се разтъпчат на чист въздух. През деня е разрешено да се срещат до шест възрастни и шест деца. По време на коледните празници ще бъде разрешено събирането на десет души, независимо от колко домакинства са те.

Учениците от началното училище и прогимназията, както и децата от детските градини, се връщат в учебните заведения. Гимназистите и студентите остават на дистанционно обучение. Изключение правят зрелостниците, които се връщат в училище, за да се готвят за матурата.

Отварят врати и търговските заведения при строго спазване на броя на посетителите, за да се предотврати предаване на заразата. За всеки клиент трябва да се осигурят 10 квадратни метра, в търговските центрове се пресмята само квадратурата на магазините.

Отварят врати музеите и библиотеките при задължително носене на маски и осигуряване на 10 квадратни метра на посетител.

Всички салони за услуги, включително и изискващите близък телесен контакт - фризьори, масажисти, маникюристи - могат да приемат клиенти, осигурявайки за всеки задължителните 10 квадратни метра.

Заведенията за хранене остават затворени, до 19 ч. е възможно да се продава храна за консумация по домовете. Забранено е заедно с храната да се продават алкохолни напитки. Доставката на храната по домовете няма вечерно ограничение.

Сурови правила за ски-почивките в Австрия

Ски-туризмът, какъвто беше познат досега, категорично няма да има, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц. Той подчерта, че всеки гр...

На 7 януари заведенията вероятно ще бъдат отворени, това ще зависи от броя на новозаразените. Затворени остават баровете и нощните заведения. До 7 януари остават затворени и всички хотели, пансиони и къщи за гости.

Забранени остават всички културни и спортни събития, както и празнуването на сватби и рожденни дни. Разрешени са репетициите и представленията без публика. На 7 януари ще отворят врати театри, концертни зали и кина, при положение че броят на заразените го позволи.

Навсякъде, където е възможно, служителите трябва да работят от дома си. В офисите между работните места трябва да се поставят предпазни стени, а където това е невъзмоожно - да се осигури разстояние от един метър. В старческите домове и домовете за болни хора всяка седмица ще се правят тестове за коронавирус. Посетителите и новопостъпилите трябва да представят отрицателен тест.

Забраняват се всякакви отборни видове спорт , спортните съоръжения на закрито са затворени за любители. Спортните съоръжения на открито ще отворят на 24 декември. Оттогава ще заработят и ски лифтовете.

Затворени остават фитнесите, къпалните и други съоръжения.

Австрия засилва мерките за сигурност в храмовете

Австрия затяга мерките за сигурност в църквите, за да няма повторение на ислямистката атака от 2 ноември, когато въоръжен мъж уби четир...

На 24 декември ще отворят зоопарковете на открито.

Елитните спортисти и треньорите им имат право да упражняват своята спортна дисциплина, както и да се явяват на състезания.

Променя се и режимът за влизане в Австрия: до 10 януари ще се степенува актуалната опасност от заразяване въз основа на броя на новите случаи в другите държави и ще се определя степента на опасност за конкретната страна. Всички райони със стойност над 100 новозаразени на 100 000 души ще се категоризират като рискови. Хората, които влизат в Австрия от рисков район, ще се подлагат на 10-дневна карантина. След 5 дни може да се направи Пи Си Ар тест и при негативен резултат карантината да бъде прекратена.

Правителството предвижда финансова подкрепа. Браншовете, засегнати от мерките, ще получат като компенсация 50 процента от оборота, реализиран миналата година, а след 31 декември догодина ще им бъдат възстановени т. нар. твърди разходи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа