Азербайджан с официален отговор на арменско твърдение, че може да удари арменска АЕЦ

4059
Азербайджан с официален отговор на арменско твърдение, че може да удари арменска АЕЦ
Снимка: Getty Images/Guliver

По отношение на интервюто на представителя на посолството на Армения в България Сатеник Зирекянц, публикувано на www.actualno.com на 6 август 2020 г., бих искал да обърна вниманието на вашите читатели към позицията на Азербайджан относно уреждането на арменско-азербайджански нагорно-карабахски конфликт. Това пише в специално писмо до Actualno.com съветникът по консулските въпроси на азербайджанското посолство в България Канан Маммадов.

По най-важния момент в азербайджанската позиция - дали Азербайджан е готов да удари по арменската АЕЦ "Мецамор", г-н Маммадов коментира така: "Азербайджанската страна вече е информирала генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че изказванията на Министерството на отбраната на Азербайджан трябва да се разглеждат в контекста на преднамерен обстрел от въоръжените сили на Армения на цивилното население в граничните райони на Азербайджан, включително чрез използване на неизбирателен артилерийски огън, което причини сериозни щети на гражданската инфраструктура, включително жилищните сгради, и доведе до смърт и наранявания сред цивилните. Тези изявления са направени в отговор на съобщенията в медиите, че арменската страна счита язовир Мингачевир в Азербайджан за военна цел". Г-н Маммадов уверява и, че Азербайджан използва военна сила само в съответствие с член 51 от Устава на ООН.

Съветник на президента на Азербайджан: Очакваме провокация от Армения във всеки момент

Армения умишлено действа с политика на агресия спрямо Азербайджан. Това заяви Хикмет Хаджиев, съветник на азербайджанския президент Илх...

Конфликтът днес

Според азербайджанската позиция, Армения нарушава условията на примирието за Нагорни Карабах. Не може да има примирие, когато е в интерес на Армения, а то да бъде нарушавано, когато не е, казва г-н Маммадов. И добавя, че "военният анализ" на действията в региона на Товуз посочил провокация на Армения и арменски военни операции с артилерия в районите Шахбуз и Джулфа. "Армения твърди, че Азербайджан е нападнал арменски позиции с лек автомобил УАЗ. Това е немислимо твърдение. Ако азербайджанската страна би искала да атакува, тя нямаше да използва УАЗ, а щеше да се възползва от мощните, разрушителни инструменти в арсенала на своята армия", заяви г-н Маммадов.

Историята

Предвид казаното от г-жа Сатеник Зирекянц, г-н Маммадов оспорва твърденията ѝ за арменските претенции за Нагорни Карабах със следните аргументи: "Държавата Урарту, съществуваща през IX-VI век пр. н.е., не е моноетническа държава, в надписите на асирийския цар Салманасар I се посочва, че "страната Уруатри" се състои от 8 държави и 51 град, а в надписите от периода на Тукулти-Нинурта I се състои от 43 кралства. Друг момент е, че, ако идването на арменците от Балканите в Мала Азия се датира от VIII в. пр. н.е., как те биха могли да създадат държавата Урарту през IX в. пр.н.е.? За преместването на арменците от Тракия в Мала Азия през VIII в. пр. н.е. пише известният арменски изследовател Николай Адонч в книгата си, публикувана още през 1912 година. Сравнявайки с най-новата история, Урарту беше толкова арменска държава, колкото би могло СССР, в състав на който влизаха 15 републики, да бъде арменска държава".

От Армения призовават Израел да спре да продава оръжие на Азербайджан

Арменският външен министър Зохраб Мнацаканян заяви в интервю за "Ерусалим пост", че Израел трябва да спре да продава оръжие на Азербайд...

"Регионът Нагорни Карабах в Азербайджан е част от географския район, наречен Карабах (Qarabağ). Името на тази част на страната се състои от две азербайджански думи - "qara" (черен) и "bağ" (градина). Географският район на Карабах обхваща земите между река Араз на юг до река Кура на север и от кръстовището на река Кура и Араз на изток към източните вериги на Малък Кавказ на запад", обясни още г-н Маммадов.

Регионът винаги е бил и ще остане неотменна част от Азербайджан, добавя азербайджанският дипломатически представител и каза следното по отношение на връзката "Сталин": "С решението си от 5 юли 1921 година Кавказкото бюро на Руската комунистическа партия реши да остави Нагорни Карабах в Азербайджанската ССР, като определено не го прехвърля на Азербайджан, както претендира арменската страна. Това решение не е взето от самия Сталин, а по-скоро от колективен орган, Кавказкото бюро, в чийто състав участват само двама азербайджанци, няколко арменци, както и представители на други националности. Статутът на Нагорни Карабах като автономна област на Азербайджанската ССР е установен в Конституциите на СССР от 1936 и 1977 г. Автономията има редица права, които на практика гарантират, че специфичните нужди на нейното население ще бъдат задоволени. 

Съгласно член 78 от Конституцията на СССР границите между съюзните републики могат да бъдат променяни само по взаимно съгласие на съответните републики, при условие че са одобрени от СССР. Тази разпоредба е включена и в конституциите на Азербайджанската ССР и Арменската ССР. В отговор на обръщението от 20 февруари 1988 г. за предаването на Нагорни Карабах от Азербайджан към Армения, Върховният съвет на Азербайджанска ССР и Върховният съвет на СССР издават решения съответно на 17 юни и 18 юни 1988 г., като отхвърлят обръщението като незаконно".

"От особено значение в това отношение е декларацията за процеса на дезинтеграция в Съветския съюз, приета от Европейския съвет на 10 декември 1991 г., в която той подчертава важността на спазването на разпоредбите на Заключителния акт от Хелзинки и припомня, че "... според тези разпоредби границите на всички държави в Европа са неприкосновени и могат да бъдат променяни само по мирен път и по споразумение". По-късно, в своите Указания за признаването на нови държави в Източна Европа и в Съветския съюз, които осигуряват обща политика в областта на признаване на държавите, особено от бившия СССР, Европейският съвет повтаря изискването за "зачитане на неприкосновеността на всички граници, която може да бъде променяна само по мирен път и с общо съгласие", твърди г-н Маммадов.

Ще има ли пълномащабна война съвсем близо до границите на ЕС?

Предшестващи разгарящия се конфликт изявления на Баку "подготвиха общественото мнение в Азербайджан за война", заяви арменският послани...

"Претенциите за самоопределяне (бел. ред. - които Азербайджан вижда в позицията на Армения) са неустойчиви, когато са придружени от нарушаване на международното право, в частност на неговите императивни норми (jus cogens), като тези, забраняващи заплаха или използване на сила срещу суверенитета и териториалната цялост на държавите. Тъй като територията не може да бъде придобита чрез незаконно използване на сила, държавите са задължени да не предоставят юридически доверие – признаване на властта над територията – на незаконното придобиване. Тази позиция е ясно заявена от Международния съд на ООН и последователно следвана в държавната практика. В своите единодушно приети резолюции 822 (1993 г.), 853 (1993 г.), 874 (1993 г.) и 884 (1993 г.), Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации не само не споменава „хората на Арцах“ и неговото "право на самоопределяне", а по-скоро осъжда използването на сила срещу Азербайджан и окупацията на неговите територии", гласи още официалната позиция на Азербайджан, подписана от г-н Маммадов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа