Балканите заедно срещу антисемитизма

2121
Балканите заедно срещу антисемитизма
Снимка: iStock/Guliver

Редица балкански страни се ангажираха със заемането на единна позиция срещу антисемитизма на встъпителната конференция на Балканския форум по темата в сряда, информира „Джерусалем Пост“.

Участващите страни обсъждаха по време на конференцията как балканският регион да заработи като звено за изкореняване на антисемитизма и създаване на по-толерантни общества за бъдещите поколения.

Меркел видя опасност от антисемитизъм от страна на арабските мигранти

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви срещу новопоявил се антисемитизъм в Германия, чиито носители са сред арабските имигранти в Г...

„Ние сме тук, защото антисемитизмът все още е с нас. Ние поемаме отговорността от онези преди нас да го смажем. Можем да го направим. Първо, трябва да дефинираме тази заплаха и да я разберем ясно", заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който беше участник. Той призова други страни да приемат утвърдената дефиниция за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA), приета от администрацията на Тръмп след изпълнителна заповед миналия септември.

„Задачата за борба с антисемитизма е неотложна, особено след като видяхме обезпокоителен подем по време на пандемията“, добави той.

Участниците обсъдиха също как дефиницията на IHRA може да бъде важен навигационен инструмент за постигане на целите, поставени пред тях, само дни след като албанският парламент прие единодушно законодателство за дефиницията на IHRA.

„Трябва да продължим да се борим с всяка форма на антисемитизъм, не само като заплаха за евреите и Израел, но и като заплаха за нашата собствена цивилизация и ценности, върху които се гради нашето бъдеще“, каза премиерът Еди Рама. "Нека не забравяме, че първите погроми произхождат от фалшивите новини. Оттук тръгна всичко. Новата форма за разпространение в дигиталния свят трябва да ни тревожи. В дигиталното общество има много надежда за напредък, но това не трябва да се превръща в кошмар, излизащ извън контрол", добави той.

Битката Тръмп - Клинтън стигна до антисемитизъм

Американският милиардер Доналд Тръмп, който най-вероятно ще бъде подкрепен от републиканците на предстоящите президентски избори в САЩ,...

Сред забележителните участници в конференцията, организирана от парламента на Република Албания, съвместно с Движението за борба с антисемитизма (CAM) и Еврейската агенция за Израел, бяха председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, председателят на парламента на Република Албания Грамоз Ручи, върховният представител на Алианса на цивилизациите към ООН Мигел Анхел Моратинос, специалният пратеник на САЩ за наблюдение и борба с антисемитизма Илън Кар заедно с лектори и лидери на парламентите на Косово, Северна Македония, Черна гора и Израел.

"Срамната и тъжна истина е: през 2020 г., 75 години след края на Втората световна война, много евреи в цяла Европа не могат да живеят живот без притеснения", каза Сасоли. „Това показва, че никога не трябва да си почиваме, че никога не трябва да спираме, че никога не трябва да си позволяваме да мислим, че историята, за която вярвахме, че е била преди повече от 75 години, не може да се повтори“.

"Антисемитизмът се случва не само в най-тъмните кътчета на интернет, но и на открито. Трябва да се попитаме как стигнахме до тук и как можем да се борим с него", добави председателят на Кнесета Ярин Левин. "Трябва да използваме всички налични инструменти, законодателство, образование, за да спрем речта на омразата и антисемитизма. Трябва да настояваме за приемане на дефиницията на IHRA за антисемитизъм. Надявам се, че посланието от приемането й в Албания ще вдъхнови други парламенти на Балканите и по света."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа