BBC: Коронавирусът оказа най-тежкия срив на финансовите пазари от кризата до днес

6535
BBC: Коронавирусът оказа най-тежкия срив на финансовите пазари от кризата до днес
Снимка: Getty Images/Guliver

През изминалата седмица фондовите пазари претърпяха най-тежкия си срив от световната финансова криза през 2008 г. насам, пише BBC.

Според експертите, това се дължи на притесненията на инвеститорите, че коронавирусът може да предизвика глобална рецесия.

Лицемерие и(ли) глупост - гладът или коронавирусът убиват повече хора?

В последните седмици българското публично пространство буквално е превзето от коронавируса. Цялата тази истерия изглежда доста странна,...

Новината за увеличаване броя на заразените с новия вирус, особено в Италия, предизвика опасения за много по-голям икономически ефект от очаквания.

В интервю за Sky News управителят на Bank of England Марк Карни предупреди, че епидемията от коронавирус може да доведе до намаляване на перспективите за икономически растеж на Великобритания.

Десетки фирми предупредиха за прекъсвания на техните вериги за доставки и спад на потребителското търсене.

Американските технологични гиганти Apple и Microsoft заявиха, че бизнесът им ще бъде засегнат, докато американската инвестиционна банка Goldman Sachs предупреди в четвъртък, че очаква коронавирусът да погълне ръста на печалбата на американската компания през тази година.

Особено силно са засегнати акциите в авиокомпаниите заради наложените забрани за пътуване, вследствие на което компаниите ограничават пътуванията на персонала си. В петък авиокомпанията IAG - собственик на British Airways и Iberia, заяви, че печалбите й са били повлияни от „по-слабо търсене” в резултат на избухването на епидемията.

ПОЛЕЗНО за коронавируса III

Няма причина да се паникьосвате от възможна пандемия COVID-19. Паниката не помага!(ПОДРОБНОСТИ) По-добре е да използвате времето си и д...

Експерти описват създалата се в глобален план ситуация като „известното неизвестно“.

Преустановяването на икономическата активност, вследствие на коронавируса, вероятно е по-голямо и може би по-дълготрайно от съществуващите досега предположения.

Тъй като големи огнища на зараза се появяват извън Китай, става ясно, че страдат не само глобалните вериги за доставки, но и търсенето от страна на потребителите - усилията за овладяване на вируса ги държат далеч от магазини, барове и ресторанти.

Неизвестно е точно колко лошо и колко продължително може да бъде това въздействие. Онова, което е известно, е, че проблемът се появи в доста труден момент за световната икономика, а при Япония, Италия, Китай и Великобритания вече се наблюдават колебания на растежа.

Икономистите намалиха рязко прогнозите си за растеж, което даде повод на политиците да започнат обсъждане относно евентуалните мерки, които биха могли да предприемат.

Създадоха регионален щаб за действие при епидемия от коронавирус в Бургаски регион

В Бургас се проведе среща в която участваха представители на здравните власти, болнични заведения, държавни и общински структури. Служи...

Безпокойството на инвеститорите се увеличава, предвид липсата на категорични прогнози относно продължителността на развитие на епидемията и размера на нанесените икономически щети.

Експерти очакват натиск върху правителствата за засилване на фискалните стимули, ако се приеме, че централните банки не могат да направят много за стимулиране на икономиката.

Рязко е спаднала цената на петрола поради опасенията, че епидемията от вируса ще доведе до голям спад в търсенето, тъй като предприятията намаляват или спират производствата си.

Цената на петрола Brent падна с близо 2% до 51,21 долара за барел, което е най-ниското ниво за повече от година, предаде БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа