Без изненада при първите резултати от Русия - безапелационна победа за Путин

4523
Без изненада при първите резултати от Русия - безапелационна победа за Путин
Снимка: Getty Images

Владимир Путин води на президентските избори в Руската федерация със 77% и по този начин побеждава на първия тур. Това са данни на Фонд "Обществено мнение" (ФОМ), който провежда допитване сред участвалите в гласуването в неделя.

Според същия екзитпол кандидатът на Комунистическата партия на Русия Павел Грудинин е втори с 11,8%, следва лидерът на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски с 5,9%. Кандидатката на партия "Гражданска инициатива" Ксения Собчак е четвърта с 1,8%.

Пети, според екзитпола, е Григорий Явлински от партия "Яблоко" (0,9%). Борис Титов ("Партия на растежа") събира 0,7% от гласовете. По 0,6% в екзитпола на ФОМ е Сергей Бабурин (партия "Руски общонароден съюз") и Максим Сурайкин ("Комунистите на Русия"), предаде БГНЕС.

В допитването са участвали общо 112,7 хил. души. Изследването е проведено на 1127 избирателни секции в 737 населени места в 83 субекта на Руската федерация. Във всяка секция са запитани за подадения глас по около 100 души. Допитването е проведено от 8:00 до 19:30 по местното време на всеки часови пояс в градските секции и от 8:00 до 17:00 - на селските.

Първи официални данни

НА ЖИВО: Навални показва как всъщност се гласува в Русия (ВИДЕО + СНИМКИ)

Изборите за президент в Русия вече вървят с пълна пара, точно както и сигналите за нередности, обобщавани в личния сайт на Алексей Нава...

В същото време първите данни на Централната избирателна комисия на Русия, при 32,82% преброени бюлетини, показват 73,47% подкрепа за настоящия президент на Русия Владимир Путин, което означава 13 333 138 гласа дотук, предаде РИА Новости. На предходните президентски избори Путин събра 63,60% от гласовете.

Втори е кандидатът на Руската комунистическа партия Павел Грудинин, с 14,67% или 2 661 506 действителни гласа, а на трето място засега е Владимир Жириновски, който дотук има около два пъти по-малко гласове от Грудинин - 6,65% или 1 206 882. Ксения Собчак пък събира едва 1,40% или 253 780 гласа досега и остава на четвърто място.

От ЦИК на Руската федерация признаха, че е имало хакерски атаки, но те в никакъв случай няма как да повлияят на вота. Не са постъпили и сигнали за масови нарушения. Говорител на руската ЦИК каза, че е имало някои пренебрежими неуредици - например в Московска област не е имало информация къде се намират някои секции, което било бързо поправено. Освен това, на територията на Грузия не е било възможно да се гласува - там било казано на желаещите да гласуват руски граждани да отидат и да подадат вот в някоя друга държава.

Путин започна похода си към четвърти мандат

В Русия днес бе даден старт на президентските избори. Право на глас според официални данни имат близо 111 милиона избиратели. В 07:00 ч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа