Безпрецедентен срив в туристическия сектор в Италия

1975
Безпрецедентен срив в туристическия сектор в Италия
Снимка: iStock

Италианска ваканция, но...само за италианци и почти без чужденци, с изключение на много малко европейци. Среден разход от 1022 евро на семейство, около 680 евро на човек. Все още 20% от италианците не резервират поради икономически проблеми и липса на отпуск. Чуждестранни туристи практически няма. Това е картината на италианския туризъм в момента, предаде БТНЕС, позовавайки се на АНСА.

В периода юни - септември се очаква туристите да са с около 25 милиона по-малко в сравнение с миналата година и загубата да е 75% от обичайния поток и още по-висока от разходи, като се има предвид, че американските и азиатските туристи няма да дойдат. А именно те са тези, които харчат пари, съобщава АНСА, цитирана от БГНЕС. 

Дните за отпуск ще са за почивка и контакт с близки, докато важните, по-доходоносни аспекти, които разпределят разходите на туристите по местата на местоназначение, се прехвърлят на последните места в списъка с предпочитания, примерно посещения на музеи, паметници и изложби , които намаляват от 33% през миналата година до 15%: пазаруването от 21% на 5% или СПА от 12% на 9%.

Италия удължава карантината за пристигащите от България до 7 септември

Италия реши да запази задължителната карантина за всички, които пристигат от България до 7 септември. Това се твърди в указ на ита...

Индексът на доверие, който измерва склонността на италианците да отидат на почивка, се повишава до 65 - с 3 пункта повече в сравнение с юни, но сравнението с миналото е тревожно: индексът за същия период на миналата година е бил 72, следователно 7 пункта по-висок. Освен това, има висока степен на несигурност: 34% от анкетираните, които са готови да пътуват през септември до края на юли все още нямат резервация, докато други 8% дори не възнамеряват да направят това и очакват да намерят нещо подходящо, след като пристигнат на място. Тази несигурност и изчаквателна позиция създава множество съмнения в реализирането на едно или повече пътувания. 

В нормално време четиримесечието юли-септември заема около 60% от туристическото присъствие и покупки в Италия, без да се смята изходящия туризъм, където италианците обикновено харчат 11,5 милиарда евро. От всичко това, лято 2020 ще успее да „спаси“ около 25%, коментира за АНСА президента на института за национален и регионален туризъм Лука Патане, предаде още БГНЕС.

„ Докато тенденцията на епидемиологичните индекси и идентифицираните огнища са като леопардови петна на картата на страната - добавя той – всичко това говори за огромна работа на туристическите институции по места да предложат на туристите гаранция за безпроблемно и ведро изкарване на почвните дни“, казва Патане и добавя, че е крайно време да се скъса със самоубийствения подход и се вземат мерки за укрепване на сектора.

За всички трябва да е ясно, че отдавна туризмът е гръбнака на италианската икономика, а не неясен шанс за бъдещето. На риск са изложени около 1 милион работни места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа