Безпрецедентно: Германия арестува 25 души за опит за държавен преврат и връщане на Германския райх

13696
Безпрецедентно: Германия арестува 25 души за опит за държавен преврат и връщане на Германския райх
Снимка: Getty Images

От рано сутринта криминална полиция и специалните части са започнали обиски в цяла Германия срещу група, подготвяща насилствен преврат. Около 3000 служители на специалните полицейски сили са нахлули в жилищата на 52 заподозрени лица като са претърсили общо 137 имота. Арестувани са 25 души, съобщи BILD.

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на десетки мъже и жени, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г.

Твърди се, че, наред с други неща, те са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да предизвикат условия, подобни на гражданска война, като атакуват електроснабдяването, и да свалят федералното правителство, за да завземат властта. Били са избрани вече хора, които да заемат важни министерски постове.

Водещите следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна: "По своя обхват тя надхвърля всички измерения."

Според Генералната прокуратура на Германия: „Обвиняемите принадлежат към терористична организация, основана не по-късно от края на ноември 2021 г., която си е поставила за цел да премахне съществуващия държавен ред в Германия и да го замени със собствена форма на управление.“

Стана известно, че сред арестуваните има високопоставени лица, включително политици като бившия член на германския парламент Биргит Малсак-Винкеман. 58-годишната Малсак-Винкеман, която бе депутат от 2013 до 2021 г., е била "избрана" от заговорниците за министър на правосъдието. Тази сутрин маскирани тежковъоръжени полицаи са обградили дома й в Берлин и са я арестували, пише немското издание Zeit. Известно е, че сред арестуваните до момента са руската гражданка Виталия Б. и германците Александър К. и Франк Р. 

Опасна мисия за специалните сили

Тъй като значителна част от заговорниците е била съставена от бивши военни на Бундесвера и NVA (Националната народна армия на ГДР), групата се смята за особено опасна. Затова освен служители от антитерористичното звено GSG 9 на Федералната полиция, в ареста на обвиняемите са участвали и служители от няколко специални звена (SEK) на федералните провинции. Разследващите вече са имали данни за наличието на много оръжия у заподозрените, част от които законно притежавани.

Наследник на княжески род бил определен за регент на новата държава

Според информация на ARD и SWR централната фигура в групата е Хайнрих Ройс, потомък на стар княжески род от днешна Тюрингия. 71-годишният мъж от няколко години публично защитава своите странни тези на райхсбюргер (гражданин на Райха). През 2019 г. например той заявява в Швейцария, че Федералната република не е суверенна държава, а все още е под контрола на съюзниците.

Било е предвидено Хайнрих Ройс да стане регент, твърдят разследващите. Ройс работи като самостоятелен финансов консултант във Франкфурт на Майн и притежава ловна хижа в Тюрингия. Според информация на специалните сили, членовете на групата са се срещали там няколко пъти през тази година.

ОЩЕ: Германия окончателно каза "не" нейни ракети Patriot да пазят Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа