Bild: Германия се готви за фалит на Гърция

15303
Bild: Германия се готви за фалит на Гърция
Снимка: Getty images/Gulliver

Германия се подготвя за евентуален фалит на Гърция в края на месеца, съобщава електронното издание на Bild.

Германският вестник цитира официални лица, запознати с въпроса, според които германското правителство вече провежда „конкретни консултации" за действия, в случай, че Атина изпадне в неплатежоспособност в края на месеца. На 30 юни властите в Атина трябва да покрият наведнъж четири плащания към МВФ за 1,6 млрд. евро и ако дотогава не бъде постигнато споразумение с кредиторите от ЕС и МВФ, което да позволи отпускането на спешна финансова помощ, има реален риск Гърция да се окаже в неплатежоспособност („технически фалит").

Гърция: Трябва да сключим сделка на 18 юни

Гърция трябва да сключи сделка със своите кредитори от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС на срещата на министрите от еврозоната н...

Според Bild германските власти обсъждат възможността за налагане на капиталов контрол върху гръцките банки, както и евентуална нова обезценка на държавния дълг на Гърция (т. нар. „подстригване" на гръцкия дълг).

На този етап обаче германското правителство все още няма конкретен план за реакция в случай на фалит на Гърция и ще трябва да действа ад хок, допълва изданието и посочва, че германските официални власти подготвят съответните мерки в близко сътрудничество с Европейската централна банка, предаде КРОСС.

Дори канцлерът на Германия Ангела Меркел вече знае, че няма достатъчно време, за да бъде спасена Гърция до 30 юни, заяви висш германски дипломат, цитиран от Bild.

Страховете за предстоящ фалит на Гърция отново набраха скорост, след като вчера МВФ изтегли своя преговорен технически екип от Брюксел, обявявайки, че все още има твърде големи различия и липса на прогрес в преговорите с гръцките власти.

МВФ: Не преодоляхме различията си с Гърция

"Гърция и нейните кредитори не постигнаха напредък за решаване на различията си", съобщи Международният валутен фонд (МВФ), предаде БГН...

Основните спорни точки в преговорите между гръцките власти и кредиторите от ЕС и МВФ са няколко: нежеланието на Атина да намали пенсионните привилегии (премахване на т. нар. „тринадесета пенсия" и други пенсионни облаги), да повиши Данък добавена стойност, както и настояването на гръцките власти за ново облекчаване на дълговата тежест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com