Бивш премиер на Израел: Путин обеща да не убива Зеленски

5653
Бивш премиер на Израел: Путин обеща да не убива Зеленски
Снимка: Getty Images

Бившият израелски премиер Нафтали Бенет разказа, че няколко дни след руската инвазия в Украйна е провел телефонен разговор с Владимир Путин, в който господарят на Кремъл му е обещал да не убива украинския президент Зеленски.

Бенет споделя, че е бил наясно, че Володимир Зеленски е под заплаха. По думите му той попитал Путин дали смята да убие украинския лидер, а руският президент му отговорил, че няма да го направи, съобщава The Times of Israel, позовавайки се на интервюто на Бенет с журналиста Ханох Даум, публикувано в канала на Бенет в Youtube.

„Трябва да знам, давате ли ми дума, че няма да убиете Зеленски?“ Той (Путин - бел.ред.) ми каза: „Няма да убия Зеленски“, заявява бившият министър-председател на Израел.

ОЩЕ: Военен експерт: Русия ще забележи човешките си загуби на фронта едва когато те достигнат 3000 дневно 

Според Бенет веднага след това той се обадил на Зеленски и му предал думите на Путин. "Той (Зеленски - бел.ред.) ме попита: „Сигурен ли си?“ Аз казах "100%. Той няма да те убие". Два часа по-късно Зеленски отиде в кабинета си и си направи селфи в офиса, [в което украинският президент каза] „Не ме е страх“ и всичко останало.“

Тези думи на Бенет обаче не кореспондират със следното - още на втория ден от старта на войната, а не "след няколко дни", както казва бившият премиер на Израел, Зеленски говори по темата и тогава стана ясно, че САЩ са му предложили евакуация зад граница, но той е отказал и остава в Киев. Буквално около полунощ между 25-ти и 26-ти февруари, 2022 година Зеленски вече беше на улицата в Киев. На официалния сайт на Кремъл има съобщение за разговор между Путин и Бенет едва на 27 февруари, 2022 година. Бенет беше човекът, който не се съгласи Израел да подкрепи военно Украйна. Според съобщение в контролираната от режима на Путин руска информационна агенция "Интерфакс", която цитира именно официалния сайт на Кремъл, Владимир Путин и Нафтали Бенет са се срещнали в Москва на 5 март, 2022 година.

Бенет заявява и че същия уикенд Зеленски се е отказал от настояването си за присъединяване на Украйна към НАТО, както и че Путин се е съгласил да не настоява за разоръжаване на Украйна. „Всичко, което направих [в усилията за посредничество], беше координирано със САЩ“, твърди той.

Зеленски: Жив ли е Путин, кой въобще взема решения?

Не съм сигурен кой е този руски президент когото показват по телевизията и жив ли е въобще Путин. Това каза украинският лидер Володимир...

ОЩЕ: Таен украински полк действа в Русия, руското командване е изнервено (СНИМКА) 

Украинската реакция

Междувременно Михайло Подоляк, съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент, нарече изявлението на бившия израелски премиер "измислица".

„Странните твърдения на бивши официални служители за „посредничество“, при което Путин е дал „гаранции да не убива“ и че „Запада е прекъснал обещаващи преговори“ са фикция. Руската инвазия не е за "разширяване на НАТО", гаранции за сигурност или санкции, това е желанието на Руската федерация да унищожи Украйна и да убива украинци"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа