Бившият генсек на НАТО: Путин е станал параноичен, Русия ще продължи с провокациите

3909
Бившият генсек на НАТО: Путин е станал параноичен, Русия ще продължи с провокациите
Снимка: Getty Images

Бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън смята, че руският президент Владимир Путин е станал още по-параноичен, а руската пропаганда се основава на лъжи и непочтеност. Ето какво заяви той в интервю за Дойче веле:

 

Анкара: Очакваме от Швеция да предотврати вербуването на терористи

Турция очаква от Швеция да предотврати набирането на средства, вербуването и пропагандата на терористични групи на своя територия, заяв...

ДВ: Колко близко до война стигнахме, когато американски дрон падна в Черно море след контакт с два руски изтребителя в международното въздушно пространство?

Джордж Робъртсън: Трябва да сме много загрижени за подобни инциденти, които са възможни и биха могли да доведат до ескалация. Не съм сигурен дали този конкретен инцидент попада в тази категория - все още не знаем достатъчно за него. Но мисля, че на ситуацията се гледа трезво.

Но знаете ли, руснаците - с всичко, което правят в момента - се държат възможно най-провокативно. Нахлуването в Украйна беше една от най-големите провокации, които сме виждали през последните 30 години, така че вероятно можем да очакваме още провокации в бъдеще и трябва да сме подготвени за тях.

ДВ: Бившата министър-председателка на Украйна Юлия Тимошенко също твърди, че източноевропейците не са били възприемани сериозно, когато са обръщали внимание на опасността, която представлява Русия.

Когато Путин дойде на власт, смятахме, че в негово лице имаме партньор в много от предизвикателствата, пред които сме изправени. И за Русия са предизвикателство тероризмът, климатичните промени, миграцията. Така че много от заплахите бяха общи и изглеждаше, че Владимир Путин споделя нашите виждания относно сигурността тогава.

Турция може да пусне Швеция в НАТО до средата на юли

Турция може да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО преди срещата на върха на Алианса в литовската столица Вилнюс, планира...

И мисля, че това беше искрено. Но постепенно, с течение на времето, той промени възгледите си, стана много по-параноичен, много по-взискателен, много по-съсредоточен в някаква идея за руската история. Но не мисля, че днес си имаме работа с Путин от миналото. Днешният Путин е голямо предизвикателство за всички нас и ние трябва да се изправим пред това предизвикателство.

ДВ: А какво мислите за твърдението на руската пропаганда, че Русия е била провокирана?

Руската пропаганда се основава на абсолютно неверни твърдения. Владимир Путин твърди, че Горбачов е бил изигран по отношение на разширяването на НАТО, а Елцин е бил подмамен да подпише Будапещенския меморандум и споразуменията от Хелзинки.

Това, което аз знам е съвсем друго - през май 2002 г. самият Путин подписа Римската декларация заедно с мен и още 19 страни по нея. Тя защитава териториалната цялост на всички държави. Точно този ден той гарантира териториалната цялост на Украйна. Така че руската пропаганда се основава на лъжи. И колкото по-скоро тези лъжи бъдат разкрити пред руснаците, толкова по-добре ще бъде.

ДВ: Румъния е член на НАТО – за разлика от Молдова. Какво трябва да направи Румъния, ако Русия насочи агресията си срещу Молдова?

НАТО поздрави франкофоните с видео (ВИДЕО)

НАТО поздрави по нестандартен начин франкофоните. По повод Международния ден на франкофонията от Алианса споделиха видео в Twitter. &b...

Това е хипотетична ситуация. Изпитвам голяма привързаност към Молдова, която съм посещавал няколко пъти. Знам колко уязвима е тя в настоящия момент и се надявам светът да не я забравя, а руснаците да държат ръцете си по-далеч от нея.

ДВ: Колко вероятно е Украйна да бъде приета в НАТО?

Това решение трябва да бъде взето от лидерите на държавите, членуващи в Алианса, на някоя от бъдещите срещи на върха на НАТО. И ако Украйна изпълнява критериите - за военна съвместимост, за демокрация и за добросъседски отношения, тогава може да бъде взето политическо решение за това. Лично аз нямам отношение към темата, защото отдавна вече съм се отдалечил от НАТО. Но това решение трябва да бъде взето на някоя от срещите на върха.

 

Източник: Дойче веле

Какво си казаха Путин и Си в началото на срещата в Москва (ВИДЕО)

В следобедните часове на 20 март, понеделник, руският президент Владимир Путин прие китайския лидер Си Дзинпин за двустранна среща в Мо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа