Бизнесът в Германия застава зад Бербок като нов канцлер

2349
Бизнесът в Германия застава зад Бербок като нов канцлер
Снимка: Getty

Аналена Бербок, кандидат-канцлер от страна на немските „Зелени“, се оказа изненадваща победителка в анкета сред бизнес лидерите в страната, затвърждавайки ранното си предимство в надпреварата за наследяване на Ангела Меркел.

В проучване сред 1 500 мениджъри 40-годишната Бербок, която никога не е заемала държавен пост, победи Армин Лашет, кандидата на консерваторите на Меркел, както и финансовия министър Олаф Шолц, който се кандидатира от страна на социалдемократите. Бербок беше подкрепена от 26,5%, почти двойно в сравнение с 14,3% за Лашет, информира „Блумбърг“.

Кристиан Линднер от про-бизнес партията Свободни демократи, който официално не е кандидат, е втори с 16,2%, докато Шолц е едва четвърти с 10,5%. Близо една трета от анкетираните все още не са направили своя избор.

Проучването, проведено във вторник и сряда от „Cive“ за списание „WirtschaftsWoche“, е най-новият знак за внезапното утвърждаване на Бербок като фаворит. Преди изборите през септември блокът на Меркел попадна под силна борба за власт, в момент, в който избирателите са разочаровани и от управлението на пандемията от коронавирус от нейното правителство. Баербок беше номинирана публично в понеделник в добре организирано събитие, където тя представи плановете на „Зелените“ за основен ремонт на германската икономика с инвестиции в устойчиви технологии.

Точно обратното се случва с Лашет, чиито разпокъсани действия са причина много от неговите колеги християндемократи да поставят под съмнение лидерските му способности.

„Въз основа на текущата ситуация изглежда възможно „Зелените“ да могат по някакъв начин да участват в следващото правителство“, каза Лашет на бизнесконференция в петък. „Но въпреки че защитата на климата е важна тема, ще трябва да изясним, че работните места в промишлеността и оставането на страната в индустрията не подлежат на договаряне за нас.“

ХДС избра Армин Лашет да води битката за канцлер

Ръководството на управляващата в Германия партия ХДС реши, противно на прогнозите на социолозите и желанията на избирателите, да напра...

Кратка анкета на „Forsa“ за германската телевизия RTL, публикувана във вторник, показа, че “Зелените“ са скочили с 5 процентни пункта до 28%, нараствайки пред блока на Меркел, който се срина със 7 пункта до 21%.

Инерцията е в полза на „Зелените“ точно когато германските консерватори се борят да очертаят път след две десетилетия управление на Меркел, която ще се оттегли след гласуването през септември.

Подкрепата сред бизнес лидерите е необичайна, защото „Зелените“ водят кампания за политики, които биха увеличили производствените разходи чрез повишаване на разходите за замърсяване и оскъпяване на енергията. Партията иска също да затегне разпоредбите, касаещи финансовата индустрия. Но опитът на „Зелените“ - включително 10 години управление на Баден-Вюртемберг, индустриална електроцентрала в югозападна Германия - показа, че ще бъдат прагматични. Нещо повече, политическата структура на страната насърчава стабилността, като форсира широко базирани коалиции като настоящия алианс между блока на ХДС/ХСС на Меркел и про-трудовите социалдемократи.

Под управлението на Бербок и нейния съ-лидер Роберт Хабек, „Зелените“ се включиха в политическия поток, подкрепени от широко разпространената загриженост на Германия за глобалното затопляне. Партията вече изрази готовност да направи компромис с някои от предложенията си и е по-готова да инвестира в помощ на компаниите да преминат към нови технологии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа