Блумбърг: Сметките за ток в Европа ще носят все по-големи и неприятни изненади

5337
Блумбърг: Сметките за ток в Европа ще носят все по-големи и неприятни изненади
Снимка: iStock

Една петролна криза удря икономиката като голяма вълна, разбиваща се на плажа: въздействието, когато гребенът се стоварва върху брега е незабавно и драматично. Електрическата криза е друг вид шок: подобно на надигащ се прилив, тя е бавна, но безмилостна, и след това, изненадващо, вие сте затънали, пише Bloomberg.

Разликата обяснява защо политиците и инвеститорите се фокусират върху петрола и са склонни да игнорират електричеството. Това е голяма грешка, защото предстои още едно голямо затруднение около цените на електроенергията, подобно на това, което Европа преодоля в края на миналата година.

Почти незабелязано регионалните договори за електроенергия за края на 2022 г. и особено за 2023 г. се повишиха значително през последните няколко седмици, което предвещава по-нататъшни увеличения на сметките за комунални услуги. В някои случаи договорите достигнаха рекордни стойности, като се увеличиха с около 40% през последните два месеца. 

В рамките на няколко дни през декември и отново в края на февруари цените на тока скочиха. Оттогава ежедневните цени паднаха. Спадът е подвеждащ. В електричеството важни са кумулативните средни стойности. Средните месечни стойности рисуват тревожна картина.

Досега през май еталонният германски едногодишен договор за електроенергия възлизаше на средно 222 евро на мегаватчас, като се насочва към най-високото си месечно ниво, над предишния рекорд, поставен миналия декември от 207 евро на мегаватчас. Преди 2021 г. най-високата средна стойност за същия еталонен договор беше 83 евро през юли 2008 г.

Войната в Украйна, която вдигна цените на природния газ и въглищата, е основният двигател на тази криза. Тя се влошава и от ниското производство на ядрена енергия във Франция: държавната Electricite de France SA наскоро намали своите цели за ядрена мощност за 2022 г. до по-малко от 300 тераватчаса, което е с повече от 30% по-малко от това, което произведе преди десетилетие.

Европейските компании за комунални услуги купуват електроенергия месеци напред на пазара на едро, за да коригират разходите за своите клиенти. И така, настоящите увеличения на цените на форуърдните договори на практика допринасят за значителни увеличения на дребно за следващата година. Скокът ще бъде подобен на този от миналата есен, когато сметките за ток се превърнаха в горещ политически картоф в страни от Испания до Великобритания.

Увеличенията може да принудят правителствата отново да харчат милиарди долари за смекчаване на въздействието чрез субсидии и данъчни облекчения. Проблемът сега е, че повишенията на сметките за комунални услуги ще дойдат заедно с широко разпространеното безпокойство относно разходите за живот, което допълнително натоварва семейните бюджети. Това предвещава още проблеми за Европейската централна банка и Английската централна банка, които вече се борят с най-високата инфлация от няколко десетилетия. Ако петролният шок предизвика вълна от инфлация, токовият удар ще вдигне още повече инфлационния прилив.

При петрола спот цените на пазара ще накарат цените по бензиностанциите да се колебаят на дневна база. С електричеството промените се проявяват ежемесечно - и ще бъдат особено драматични занапред. Във Великобритания, например, максималната цена, която комуналните услуги могат да таксуват от домакинствата за електричеството си - популярно като ценови таван - в момента се преизчислява два пъти годишно. Тъй като цените в края на 2022 г. и началото на 2023 г. се търгуват на високи нива вече няколко седмици, таванът е настроен да се увеличи значително.

Подобни са тенденциите и в други страни. Германските комунални услуги и големите купувачи на електроенергия сега търгуват ток за доставка през 2023 г. на цена от над 200 евро за мегаватчас, рекордно високо за тази година. За да представим това в перспектива, форуърдните цени през 2019 г. се движеха около 50 евро. Френските предварителни цени на електроенергията през 2023 г. миналата седмица се покачиха до над 300 евро за мегаватчас, рекорд за договора. През януари същият договор се търгуваше за по-малко от 130 евро за мегаватчас.

Ефектът от тези увеличения няма да се прояви в цените на дребно до по-късно тази година. Но когато пазарът на електроенергия достигне приливната висока точка в края на 2022 г. и началото на 2023 г., въздействието върху семействата и малкия бизнес ще бъде същото: много ще се удавят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари