Боевете в Украйна кипят, руснаците изглежда се готвят за нова атака (ВИДЕО)

11943
Боевете в Украйна кипят, руснаците изглежда се готвят за нова атака (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Неизбежна нова руска офанзива в Донбас - може би още на 24 февруари, след като са мобилизирани 500 000, а не 300 000 нови войници в последната засега вълна на мобилизация в Руската федерация. Спрян мобилен интернет в Луганска област, защото много местни предават на украинската армия къде са разположени руски военни части и тяхната логистика. И Владимир Путин, усърдно дирижиращ лъжата за "възродения и застрашаващ Русия нацизъм" пред руския народ, с която посочва "страшен враг" (тотално измислен), за да държи подкрепа – този път в приказки за германски танкове с кръстове. Това е актуалната картина що се отнася до войната в Украйна, описана в дневния доклад на американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Що се отнася до конкретните военни действия, в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия няма особена промяна на местата, които са посочени като удържани позиции. От юг на Бахмут, украинците твърдят, че руснаците засега са спрени при Ивановско, на 5-6 километра югозапад-запад от града. Популярният руски телеграм канал "Рибар" обаче настоява, че руснаците атакуват още по-напред, при Красно, за да си осигурят позиция за артилерийски контрол на пътя Часов Яр – Бахмут, с което да отрежат логистиката и доставките на запаси за украинските защитници на самия Бахмут.

От север, има твърдение на ЧВК Вагнер, подкрепено с видео, че са овладели Николаевка. Видеокадрите са до къща, още не са геолокализирани, а украинският щаб посочва Николаевка като място, където руският натиск за деня е париран.

Руснаците натискат още при Роздоливка, на 15 километра североизточно от Бахмут, като геолокализирани кадри показват украински артилерийски огън по техни позиции. ISW обаче коментира, че не е ясно дали целта на този руски натиск е да се обкръжи Бахмут или да се осигурят позиции за настъпление на север, към Северск, за да "свалят" украинските защитни позиции по река Северски Донец и да може голяма руска офанзива откъм Луганска област да пробие по-лесно.

"Вагнеровците", които са основна ударна сила от север, откъм Соледар, продължават на принципа "камикадзе". Понякога пехотните им атаки влизат в полето на обстрел на собствената им артилерия, твъри украински военен, който разказва, че огромните жертви в частната армия на Евгений Пригожин изобщо не променят тактиката ѝ.

При Угледар (Въгледар, Вухледар) категорично руският натиск е спрян – признава го дори "Рибар", където за втори пореден ден обзорът е за "позиционни боеве". Обзорът на руското военно министерство е изцяло общи приказки.

В Луганска област има слухове, че руснаците се готвят за офанзива в района на Сватово. Според губернатора на Луганска област Серхий Хайдай, руснаците са усилили интензитета на артилерийски обстрели там. А от украинския щаб вчера, 2 февруари, коментираха, че има подготовка на руските части да минират и взривят инфраструктура до Тавилжанка, на 50 километра северно от Сватово, за да се попречи на украинска контраофанзива от север.

При Кремена изглежда също интензивността на боевете се увеличава, защото вече в украинския дневен обзор влизат и повече населени места там, при които има битки – Площанка (16 километра северозападно от Кремена), Невско (18 километра северозападно от Кремена), Червенопоповка (6 километра северно от Кремена), Диброва (5 километра югозападно от Кремена) и Кузмине (3 километра югозападно от Кремена). От руска страна има твърдения, че руската армия успява да избута линията на боевете по-на запад от Кремена, но това тепърва ще се види.

Войната в Украйна: Пригожин се хвали с превзети села с едноцифрен брой жители (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа