Бойците от "Азовстал" са настанявани в затвори за изтезания

29849
Бойците от "Азовстал" са настанявани в затвори за изтезания
Снимка: iStock

Украински военнопленници, включително от „Азовстал“, се прехвърлят в следствени арести в редица руски региони. Това съобщава проектът Gulagu.net с позоваване на свои източници. Кураторите на Федералната служба за изпълнение на наказания (ФСИН), според тези данни, подготвят прес-хижи и агенти, които да изтезават военните. (Така наречените пресхижи представляват "щурмови" камери с осъдени, създавани в следствените арести и колониите за извличане на самопризнания, разбиване на личността, изнудване за пари и други ценни неща.)

ФСИН, Следственият комитет на РФ и Генералната прокуратура били инструктирани да съдействат на ФСБ в подготовката на голям процес срещу "неонацистите и бандеровците", отбелязва Gulagu.net.

Според източниците на проекта процесът срещу военнопленниците може да се проведе в Москва или в някой от големите градове на т.нар. ЛНР/ДНР. Военните са за този процес да се проведе в "ЛДНР", където няма мораториум върху смъртното наказание. Правителството и ФСБ клонят към провеждане на заседания в Москва, за да включат чуждестранни журналисти в наблюдението на процеса, но само ако вътрекамерните агенти и оперативните служители на ФСБ/ФСИН дадат необходимите показания. Източникът съобщава за негласна заповед за "спускане" на всички, които отказват "да сътрудничат на разследването".

Веднага след като бойците на „Азов“, които защитаваха Мариупол и бяха блокирани в „Азовстал“, напуснаха завода, те бяха отведени на територии, окупирани от Русия, а Министерството на правосъдието на Руската федерация поиска батальонът „Азов“ да бъде признат за терористична организация. Върховният съд на Русия ще разгледа делото на 26 май.

На 17 май председателят на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин заяви, че Русия не трябва да разменя украински бойци от „Азов“, като ги нарече „нацистки престъпници“. Според Володин те трябва да бъдат изправени пред съда. Той разпореди и да се изготви протоколна заповед по този въпрос.

Ръководителят на комисията по международни въпроси на Държавната дума изпълняващ длъжността ръководител на фракцията на ЛДПР Леонид Слуцки призова за премахване на мораториума върху смъртното наказание при произнасяне на присъди над бойци на „Азов“.

Иван Павлов, адвокат и ръководител на правозащитната група „Първи отдел“, казва пред The Insider, че Русия се опитва да приеме закони, които ще дадат право да съдят украинските пленени бойци, но това е незаконно.

„Много е вероятно тази законодателна инициатива да е привързана към пленяването на бойците от „Азов“ и е свързана с голямото желание на руските власти да изправят поне някой пред съда, както Путин обяви в първия ден на инвазията.

От правна гледна точка обаче преследването на тези хора за участието им в „Азов“ ще бъде незаконно. Последици от участието в терористична организация могат да настъпят едва от момента на влизане в сила на решението за признаване на организацията за такава. Съдебното решение за признаване на "Азов" за терористична организация ще се появи и ще влезе в сила, след като редица бойци от този батальон са попаднали в плен. Въз основа на правния принцип за забрана за придаване на обратна сила на закона, това решение не може да засегне ретроспективно дейността на заловените граждани. Но ние виждаме, че поддръжниците на Алексей Навални са съдени, независимо че централата и Фондацията за борба с корупцията са преустановили дейността си.

Въпреки това може да се предположи, че когато става дума за военно-политическа целесъобразност, в Русия традиционно ще си затворят очите за правните аспекти.

Заслужава да се отбележи и ненормалната инициатива на депутата Слуцки, който изисква екзекуция на пленници. Дори и да забравим за международното право, регулиращо отношението към затворниците, и за хуманизма, Русия все още има мораториум върху смъртното наказание. Въпреки оттеглянето на Русия от Съвета на Европа, смъртното наказание не се прилага в Русия. Този мораториум може да бъде отменен, но за да се използва смъртното наказание в качеството на такова, забраната за неговото прилагане във всеки случай трябва да бъде отменена преди извършването на престъплението”, казва Павлов.

Капитулация или спасителна операция? Какво се случва в завод "Азовстал"?

На 16 май бойците от батальона, блокирани в „Азовстал“, започнаха да напускат територията на завода по хуманитарния коридор, съответната заповед им беше дадена от висшето командване на Украйна. 53 тежко ранени военнослужещи бяха евакуирани в контролирания от Русия Новоазовск, други 211 бяха изпратени в Оленевка (Крим) през хуманитарния коридор. В бъдеще, както планираха въоръжените сили на Украйна, те трябва да бъдат разменени за руски пленници. Според руското Министерство на отбраната към 19 май територията на „Азовстал“ са напуснали 1730 украински военнослужещи.

В края на 2021 г. проектът Gulagu.net съобщи, че разполага с два архива на ФСИН/ФСБ, видеоклипове от които свидетелстват за случаи на масови изтезания в руските пенитенциарни институции. Затворниците са били насилвани и бити, чрез изтезания от тях са измъквани пари и информация.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Командирите на "Азов" остават в "Азовстал“ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа