Борис Джонсън цитира разузнаването: Русия ще забави инерцията си във войната заради липса на ресурси

14149
Борис Джонсън цитира разузнаването: Русия ще забави инерцията си във войната заради липса на ресурси
Снимка: Getty Images

Британското разузнаване твърди, че в следващите месеци инерцията на Русия във войната в Украйна ще отслабне, защото армията на Кремъл изчерпва ресурсите си. Това заяви премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън пред репортери, цитиран от Reuters.

Той каза, че силите на президента Владимир Путин напредват в източната част на Донбас, нанасяйки разрушения, но с цената на много загинали войници и на много оръжия. "Нашата служба за отбранително разузнаване обаче смята, че през следващите няколко месеца Русия може да стигне до момент, в който вече няма да има никакъв тласък напред, защото е изчерпала ресурсите си", добави Джонсън.

Литва: Подготвени сме, в случай че Русия реши да ни изключи от общата електрическа мрежа заради Калининград

Литва е подготвена да реагира, в случай че Русия я изключи от регионалната електропреносна мрежа в отговор на блокирането на железопътн...

"Тогава трябва да помогнем на украинците да обърнат динамиката. За това ще настоявам на срещата на върха на Г-7 (б.а. - в Германия през уикенда). Доколкото украинците са в състояние да започнат контраофанзива, тя трябва да бъде подкрепена с оборудването, което те изискват от нас", каза още британският премиер.

Запитан как би изглеждала победата на Украйна или провалът на Путин, Джонсън отговори: "Трябва да възстановим поне статуквото отпреди 24 февруари и руските войски да бъдат отблъснати от районите, в които са нахлули“.

На 23 юни британското разузнаване публикува традиционния си доклад за войната в Украйна, който гласи, че от 19 юни насам руските сили едва ли са напреднали с повече от 5 км към южните подстъпи на Лисичанск. Градът, заедно със Северодонецк, е ключова точка, превземането на която ще даде пълен контрол над Луганска област.

„Някои украински части са се оттеглили, най-вероятно за да не могат да бъдат обкръжени. Подобреното представяне на Русия в този сектор вероятно е резултат на скорошното подсилване на частите и високата концентрация на огън“, гласи още докладът.

Microsoft: 42 страни, съюзници на Украйна, са били мишена на руски кибершпионаж

Действащи от името на руската държава хакери са извършвали "стратегически шпионаж" срещу правителства, мозъчни тръстове, компании и хум...

Според британското разузнаване – руските войски поставят под напрежение украинските сили в Лисичанск и Северодонецк, но усилията на Москва да постигне по-дълбок пробив в Западен Донецк, са в застой.

Губернаторът на Донецка област Павло Кириленко каза пред радио „Свободна Европа“, че Украйна продължава да държи контрола над 45% от региона. 55% е в ръцете на Русия и сепаратистите, биещи се на страната на Кремъл. В този район влизат Мариупол и Волновакха.

Руските сили са обстрелвали жилищни сгради в Днипропетровск през изминалата нощ. Силни експлозии са се чули и в региона на Херсон през вчерашния ден.

Междувременно Южното оперативно командване на Украйна съобщи за 20 убити руски войници на 22 юни и унищожаване на 2 депа за муниции. Разрушена е била още гаубица и 4 военни превозни средства.

Американски дипломат показа среден пръст на знака Z, Мария Захарова се възмути (СНИМКИ)

Военноморското аташе на посолството на САЩ в Москва капитан първи ранг Дейл Самюъл бе засечен да си прави снимка, показвайки среден пръ...

Президентът Володимир Зеленски призова за „освобождаване на страната, колкото се може по-бързо“, защото това е националната цел. Вечерта на 22 юни – ден, в който Нацистка Германия атакува СССР през 1941 г., той заяви, че Украйна се надява да победи руските войски по-бързо от онези 1418 дни, нужни за приключване на Втората световна война.

Според Генералния щаб на украинската армия от началото на войната на 24 февруари към момента са били убити над 34 400 вражески войници.

В ежедневния си доклад американският Институт за изучаване на войната пише, че руските сили ще достигнат Лисичанск в следващите дни, макар че ще е много трудно да завладеят града, както и Северодонецк. Руснаците продължават настъпателните операции и към Славянск, като постигат незначителен напредък.

Силите на Москва са увеличили усилията си за прекъсване на украинските комуникационни линии по магистрала Т1302 Бахмут-Лисичанск, за да подкрепят руските операции към Лисичанск. Те са се съсредоточили върху отбранителни операции по южната ос и са постигнали незначителни успехи в Николаевска област.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа