X
 
 

Борис Джонсън пак заплаши с твърд Brexit

2030 0
Борис Джонсън пак заплаши с твърд Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver
Очертаващият се като бъдещ британски премиер Борис Джонсън каза, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври, независимо дали има сделка за условията по напускането или не, предаде БГНЕС.

В интервю за BBC, фаворитът да наследи Тереза Мей на премиерския пост на Острова се закани, че не блъфира и наистина е готов за варианта "твърд" Brexit. Наскоро, такова изказване свали курса на британската лира, защото инвеститорите смятат "твърдия" Brexit за най-нежелания вариант.

Борис Джонсън: Споразумението за Brexit може да бъде предоговорено

Двамата кандидати за лидерския пост в Консервативната партия и бъдещ премиер Борис Джонсън и Джереми Хънт отправиха първите си официалн...

Борис Джонсън показа, че не се страхува да говори за крайни позиции и повтори: "Обещанието ми е, че излизаме от Европейския съюз на Хелоуин, 31-ви октомври." Джонсън каза още: "Начинът да покажем на нашите партньори и приятели, че сме сериозни, е най-накрая да се откажем от пораженчеството и негативизма, които са ни обгърнали като облак от толкова много време и да се подготвим уверено и сериозно за вариант "твърд" Brexit."

Борис Джонсън още веднъж постави под въпрос и плащането на 39 милиарда лири от Великобритания, което беше договорено с Брюксел от сегашното правителство. Сумата се счита за обезщетение заради поети ангажименти на Обединеното кралство като член на ЕС и пропуснати ползи за ЕС в многогодишната финансова рамка.

Отказът да се плати тази сума със сигурност ще настрои враждебно Брюксел в предстоящите разговори с новия британски премиер, още повече, че самият Джонсън призна, че няма как да бъде решен проблемът с ирландската граница без помощта на европейските партньори. Това е един от основните препъникамъни по сделката за Brexit, тъй като въвеждането на митнически режим между Ирландия и Северна Ирландия не се счита от ЕС за вариант, а и ако стане, вероятно настроенията тип "ИРА" отново ще избуят с пълна сила в Ирландия. Джонсън обаче заговори как можело да се подходи комплексно и едва ли не за всяка стока и услуга да се мисли какъв митнически подход да се приложи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално