Борис Джонсън представи плана за връщане на Великобритания към нормалното

1707
Борис Джонсън представи плана за връщане на Великобритания към нормалното
Снимка: Getty Images/Guliver

Програмата за ускорена ваксинация във Великобритания може да позволи премахването на ограниченията за социални контакти в края на юни, според "предпазливата, но необратима" пътна карта, обявена от британския премиер Борис Джонсън, съобщава агенция EFE.

Неговият план при намаляване на хоспитализациите и смъртните случаи и в случай, че не възникват нови варианти на коронавируса, които застрашават ефективността на ваксините, ще започне на 8 март с възобновяване на присъствения учебен процес и ще завърши, при най-добрия възможен сценарий, на 21 март, с цел "всички законови ограничения за социални контакти" и зелена светлина за големи събития.

Отговорът кога ще свърши коронавирусът и ще дойде старото нормално

Наясно ли сте кога ще приключим с коронавируса като общество - в България, в Европа, по света? Ако не сте се замисляли, много е просто ...

Графикът, детайлизиран от Джонсън в британския парламент, остави някои пропуски, които трябва да бъдат запълнени - например кога ще се възобновят международните пътувания, ключов аспект за двигателите на икономиката като туризма и авиокомпаниите, пише БГНЕС.

Британското правителство продължава да обмисля мерки за намаляване на риска от внос на опасни мутации на коронавируса и ще обяви конкретна стратегия в тази област на 12 април. Несъществените международни пътувания ще продължат да бъдат забранени поне до 17 май.

Все още не е установено каква ще бъде политиката по отношение на безопасната дистанция между хората на обществени места, задължителното използване на маска или препоръките за работа от разстояние.

Въвеждането на сертификати за ваксинация и отрицателни тестове за подпомагане на отварянето на определени сектори също виси във въздуха. Джонсън увери, че тези въпроси са в процес на проучване, въпреки че има съмнения в аспекти като неприкосновеността на личния живот или дискриминацията, която те могат да генерират.

"Краят наистина се вижда. Тази нещастна година ще отстъпи място на съвсем различна пролет и лято, несравнимо по-добра от сценария, който виждаме около нас днес", каза Джонсън пред депутатите.

Великобритания: Спад на Covid хоспитализациите след ваксинация

Приемът в болница намалява значително до четвъртата седмица след първата доза ваксини срещу коронавирус на компаниите Pfizer/BioNTech и...

Великобритания е въвела почти 18 милиона дози ваксина срещу коронавирус, като там масово се ваксинира с оксфордската ваксина (на AstraZeneca). Очаква се до 15 април да бъдат ваксинирани хората над 50 години, а преди края на юли и на всички възрастни.

В речта си в Камарата на общините Джонсън защити позицията, че наличните данни до момента подкрепят стратегията за отлагане на втората задължителна инжекция, както на ваксините AstraZeneca, така и на Pfizer, за да се ограничи въздействието на пандемията върху системата с максимален брой хора с някакъв имунитет възможно най-скоро.

Изследване, публикувано от Health System of England (PHE), показва, че първата доза от препарата на Pfizer намалява хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19 с повече от 75% сред хора над 80-годишна възраст. Друго проучване, проведено от шотландската здравна система, установява, че четири седмици след получаване на първата доза ваксина AstraZeneca, рискът от хоспитализация е намален с 94%, докато намалява с 85% между 28 и 34 дни след получаване на доза от Pfizer.

Правителственият медицински съветник за Англия Крис Уити подчерта, че тези данни "подкрепят" стратегията на изпълнителната власт. Въпреки настоящата ефективност на ваксините, "няма път към Великобритания с нула COVID-19, нито до свят с нула COVID-19", предупреди той. Имунизацията никога няма да бъде сто процента ефективна, ще има хора, които ще решат да не бъдат ваксинирани и вирусът ще мутира в бъдеще, така че нивото на инфекциите ще се възстанови до известна степен в момента, в който ограниченията бъдат премахнати, или сега, след шест месеца или след девет месеца, обобщи Уити. Въпреки всичко, "не можем да продължаваме безкрайно с ограничения, които отслабват икономиката ни, физическото и психическото ни благосъстояние, както и жизненоважните възможности на децата ни", подчерта той.

Деескалацията на мерки ще се извърши по принцип хомогенно в цяла Англия, а Шотландия, Уелс и Северна Ирландия следват собствените си пътни карти въпреки че премиерът не изключи, че в даден момент могат да бъдат наложени местни ограничения, за да се спре разпространението на някои нови вариант на вируса.

Започва постепенно отслабване на мерките във Великобритания

План от четири етапа може да доведе до пълното премахване на коронавирусните ограничения във Великобритания до 21 юни. Това обяви преми...

Облекчаването на ограниченията ще се извърши на четири етапа, разделени от пет седмици. Това ще позволи анализ на данните за развитието на пандемията и ще уведоми засегнатите сектори поне една седмица предварително. Дали ще се пристъпва към нова фаза на охлабване на мерки зависи не на първо място от броя на ежедневните инфекции - решенията ще се съсредоточат върху въздействието на COVID-19 върху здравната система и броя на смъртните случаи.

През март колежите и университетите ще отворят отново вратите си със задължението учениците от средното училище да се явят на два седмични теста и ще всички дейности на открито ще бъдат разрешени.

От 12 април британците ще могат да се върнат във фризьорските салони, фитнес зали, музеи и библиотеки, а на 17 май, ако всичко върви по план, ще се отворят баровете и ресторантите, както и стадиони с до 10 000 зрители.

Последната стъпка ще се състои на 21 юни, когато всички социални ограничения ще бъдат премахнати, нощните клубове ще се върнат на работа и ще бъдат разрешени големи събития, като музикални фестивали, въпреки че е възможен вариант, който да изисква тест за достъп до тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руските ракети поразиха Днепропетровска област, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа