Борисов: Ясно казах, че мигранти със стара дата няма да приемаме

9683
Борисов: Ясно казах, че мигранти със стара дата няма да приемаме
Снимка: БГНЕС

Много ясно казах, че със стара дата не може да приемаме мигранти. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов по повод разпространена по-рано информация от чужди агенции, че германският канцлер Ангела Меркел е постигнала споразумение с 14 държави за връщане на мигранти.

Ако някой има нужда от мигрантите да ги вземе. Защо трябва ние да бъдем наказвани, постави въпрос премиерът на България.

Мигрантите – нежелани проблеми, пропуснати възможности

Незабавни мерки за затваряне на външните граници на ЕС, строг контрол на влизащите, включително и по вътрешните граници, да бъдат изгра...

„Предложих за 1 или 6 месеца да спрем достъпа до ЕС, да си решим спокойно всички проблеми. Винаги съм бил за европейски решения. Бил съм атакуван за това в България, но в случая мисля, че позицията ни е еднакво коректна към всички“, каза още Борисов, цитиран от агенция Фокус.

„Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа. Винаги съм казвал, че последното десетилетие канцлерът Меркел е допринесла за просперитета и то в пълния обем на цяла Европа, не само на Германия. Разговарях миналата седмица и с премиера на Бавария. Били сме винаги най-солидарни. Само че аз солидарността я разбирам по друг начин всяка държава да си носи отговорността за границата. Говоря за външните държави. Да, когато вълната дойде, всички бяхме неподготвени, но в България по най-бързия начин две правителства предпочетоха да изграждат съображенията. Изградихме ги – над 230-240 километра. Инвестирахме в полиция, жандармерия, сменихме закона, пратихме армията. Получихме и финансова помощ от ЕК“, каза още Борисов. По думите му миграционният поток е сведен до нула.

Благодарим. А и дадохме принос със срещата на върха между ЕС и турския президент Ердоган. Така че усилията на България плюс работещото споразумение между ЕС и Турция гарантираха външните граници на ЕС. Това е солидарност. Много ясно казах, че със стара дата не можем да приемаме мигранти, защото не сме виновни, че сме последни в ЕС. От 2015 т. до четвъртък срещу петък през нощта сме защитавали една и също позиция, която е работеща за всички европейски държави“, подчерта той.

Според него тя е насочена към това едновременно да се задействат трите мерки.

Борисов отказа пред Европейския съвет да се връщат мигранти към България

Премиерът Бойко Борисов заяви пред Европейския съвет в Брюксел, че България няма да приеме обратно мигранти, ако друга страна от ЕС го ...

„Мислех, че след като сме се спогодили с толкова труд, тази тема ще се работи, а няма да се коментира. Трите мерки трябва да действат едновременно и да влязат (в сила) едновременно. Първата – осигуряване категорично на външните граници на ЕС чрез финансова помощ, хора, техника за Гърция, Италия, Испания и България. Едновременно с това да се преговаря с държави, без да им се назовават имената извън Европа, където да се направят такива „хот спотове“, или платформи, за да може хората, които си мислят, че могат да намерят работа и препитание в Европа да отидат там. Категорично да се разделят двата вида мигранти – бягащите от войната от икономическите. Това не е едно и също“, подчерта Борисов.

„Самите ние, когато българи отидат в Европа, ние тихомълком си връщаме доста от нашите сънародници, които не се занимават там с това, което законът повелява.

Третото е да се говори за вторичното преразпределение в Европа. Сиреч, ако една държава е изпуснала мигрантите, минали нелегално, не си е изпълнила ангажиментите, тогава разбирам – да се върнат. Но тези, които са влезли по официален път, съгласно всички споразумения и да отишли да търсят препитанието си в Европа една част първо по какъв начин ще бъдат върнати отново и второ, защо ни наказват за нашето усилие и усърдие“, постави въпрос Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика