Борисов: Правим 1000 бързи теста на полицаи на КПП и шофьори (ВИДЕО)

5125
Борисов: Правим 1000 бързи теста на полицаи на КПП и шофьори (ВИДЕО)
Снимка: ПЦ на МС

Премиерът Бойко Борисов говори пред журналисти след видеоконферентното заседание на лидерите на Европейския съюз (ЕС). "От ЕК обещаха известни доктори в понеделник да препоръчат мерки за всички държави-членки. Към този момент България със своите мерки беше последвана. Изпреварихме всички", каза премиерът. "Обсъдихме какво ще се случи впоследствие, как ще реагира европейската икономика на тази криза. Дава ни се възможност да трансформираме пари от европейските фондове към най-нуждаещите се, не в един, а в три сектора", каза Борисов.

1 000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи полицаи от КПП, шофьори на линейки, на градски транспорт. Ще има и повторен тест след 2 седмици, за да се направи статистически модел - колко са били болни, колко са развили антитела и всъщност са прекарали болестта без да разберат.

С тези тестове в рамките на 10 минути се отчита дали има заболявания и дали в организма има антитела. На базата на тези изследвания ще се разбере дали има хора, които са го прекарали, без да разберат. След няколко седмици на същите хора ще бъдат направени отново тестове. Нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове. Ние сме поръчали 1 млн. тестове, които ще се използват след пика на заболеваемостта. Германия казва, че ще прави масови тестове през юни.  Всички са категорично съгласни, че мерките, които предприемаме досега, дават възможност да бъде по-плавна кривата на заболеваемостта", каза Борисов. Тестовете са безплатни, защото са дарени, подчерта той.

"От фондовете пак ни се дава възможност да претрансформираме. Утре ще имаме Тристранка и дано да се разберат (бел. ред. - за постановлението 60:40). Всеки ще си е по кабинетите и ще направим така, че много хора да не се събират. Ако се вземе решение, веднага отиваме на 60:40. 40 млн. лева за лекарите вече отидоха", каза още той.

"Лекари от Съвета ми предложиха вариант, обсъдих го с щаба. Сега мога да кажа какво решение взехме. Всички са съгласни, че мерките, които взимаме досега, дават възможност за по-плавна крива. "Танцът" с вируса е добър за здравето, но вреден за бизнеса".

„Утре ще дадем 800 готови облекла от Габрово. Те ще бъдат предоставени на най-нуждаещите се. Най-скъпото наше облекло излиза под 70 лв. с ДДС и става да се носи 50 пъти.“, заяви Борисов.

На днешното заседание на Европейския съвет, което продължи близо 4 часа, държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС координираха действията си за овладяване на епидемията от коронавирус, както и начините за справяне със социално-икономическите последици от разпространението на заболяването.

Когато става въпрос за пари, и то за много пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави, които вече стават много по-бедни и тези от Централна и Източна Европа. От сега се взе решение за три предложения от еврозоната.

"Тепърва еврозоната и еврогрупата ще предложат за следващия ред варианти. За никого не са предвидени средства, нито за нас. Държавите сами ще решават за себе си. България нито е в еврозоната, нито може да печата пари, защото години наред слушахме, че еврозоната е лошо нещо. Това, което ЕК ни е разрешила и на базата на това пренасочихме средства, обещаха ми днес между 50 и 70 респираторни апарата. Ние и Съюзът към днешна дата нямаме проблем с парите", обяви Борисов.

Световната банка предоставя 160 млрд. долара на засегнатите от вируса страни

Световната банка (СБ) възнамерява да предостави помощ в размер на 160 милиарда долара на държави, засегнати от пандемията от коронавиру...

"10-14 дни ще се водят паралелни разговори между държавите - донори. Към днешна дата за пари като количество в милиарди, милиони, не се говори. Говори се за принципа, по който ще се разбираме за в бъдеще. Ние имаме фондове. Въпросът е как след това, при липса на бюджет, ще се разпределят парите", обясни той.

Относно Северна Македония и Албания, Борисов заяви, че винаги е подкрепял присъединяването им към Европейския съюз, но това не значи, че страната ни ще отстъпи на тема история.

"В тази ситуация трябва да сме много консолидирани. Западните Балкани също имат коронавирус, а там живеят наши братя и сестри славяни. Много колеги вярват, че България ще започне да произвежда облекла и за тях, всичко дават за тях", каза още премиерът.

"Ако от сега кажа "Баловете ще бъдат спирани", това ще е новината на вечерта, но това е далеко във времето. Разбирам, че на абитуриентите това им е важно. На всички казвам и с Щаба сме говорили, не мога да кажа на никого да не ходи на църква. Съветвам ги да взимат мерки, да дезинфекцират икони и Бог да е с нас. Това не мога аз да го направя. Абитуриентите първо като ученици да учат и да си подготвят матурите, това да мислят сега. Могат да празнуват, има време", каза Борисов.

"Това, което Радев направи, за мен е недопустимо. Никой в Европа не го направи. Точно такъв разнобой е пагубен за държавата. Вместо да каже "Браво на нашите момчета, това са българите, ще се справим", много благодаря и на сънародниците, ние трябва да си помогнем, виждате, в огромната си част спазват мерките, аз съм горд с тях", заяви премиерът.

Министрите на ЕС: Пада изискването за 3% бюджетен дефицит

Министрите на финансите на Европейския съюз (ЕС) одобриха официално клаузата за преустановяване на строгите правила на блока за управле...

"В моето изказване казах да спрегнем целия си потенциал от институти. Която държава първа намери ваксина, тя ще стартира много пред другите. Никой не може да каже колко ще трае. Всички се гласим за месец, месец и половина, защото не искаме да си представяме по-дълъг период. Всички правила за бюджетни дефицити и правила, всичко замина. Всички сме мислили, че ако има война, тя ще е с танкове и ракети, а те ни нападнаха по най-ужасяващ начин и се почувствахме най-беззащитни.", каза още той.

"Всяка стотинка пресмятаме къде и как да се сложи. Колко години се криха осигуровки и се правеха на сив сектор. Сега изведнъж като излезе, че не си е плащал осигуровките или са били минимални, кой му е виновен. Тези пари са на всички нас. Не знам да имаме петролни богатства или богатство, което да излиза от земята", добави премиерът Борисов.

Вижте още:

Има ли нов вариант на постановлението за схемата 60:40?

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 26 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика