Brexit - най-важното, с което ще бъде запомнена комисията "Юнкер"

2473
Brexit - най-важното, с което ще бъде запомнена комисията "Юнкер"
Снимка: Getty images/Guliver

В специално изявление пред Европейския парламент, председателят на отиващата си Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е направил "всичко по силите си", за да осигури уреден Брекзит, но заяви, че блокът ще очаква одобрението на британския парламент за ново споразумение за развод, преди да го ратифицира.

Изразявайки съжаление, че Великобритания е планирала да напусне ЕС на 31 октомври, Юнкер заяви: "Поне можем да се погледнем в очите и да кажем, че сме направили всичко възможно, за да бъде това напускане уредено", предаде БГНЕС.

Фон дер Лайен подкрепи новата сделка за Brexit

Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи новото споразумение за Brexit и отбеляза, че то предвеща...

"Сега трябва да наблюдаваме събитията в Уестминстър много отблизо. Не е възможно този парламент да ратифицира споразумението, преди Уестминстър да го е ратифицирал", каза той пред Европейския парламент в Страсбург.

Последва бурен спор, главно между британски евродепутати, какво всъщност е Brexit. Групата около Найджъл Фарадж настоя, че британският парламент всъщност иска "да открадне" вота на британския народ, изразен на референдум, докато техни британски колеги в ЕП отвърнаха, че с Brexit се удря по бъдещето не просто на Великобритания, а на цял континент и че заблудата следва да бъде разсеяна на втори референдум. Не може да има такова нещо, само защото не ни харесва резултатът, беше отговорът. Съответно беше поставен и въпросът да не бъде повтаряна "грешката" на британския парламент и от Европейския, ако все пак има одобрение на сделката на Борис Джонсън. Каква беше тя - припомнете си в този материал!

По отношение на външната политика, бяха изказани и позиции за членството в ЕС на Северна Македония и Албания. Но те бяха единични, предимно на евродепутати от Източна Европа, които посочиха, че отказът за старт на преговори е нарушение на обещания, дадени от ЕС. Българският евродепутат Илхан Кючук също се присъедини към тази позиция и нарече отказа да започнат преговори "историческа грешка".

Засегната беше и темата "Турция", като лидерът на ЕНП Манфред Вебер настоя Турция да плати "икономическа цена", за да разбере Анкара, че ЕС е общност, която защитава определени ценности и няма да отстъпи от това.

Юнкер: Ако няма сделка за Brexit, британците ще бъдат големите губещи

Ако за Brexit не бъде сключена сделка, това ще навреди повече на Великобритания, отколкото на Европейския съюз. Това каза председателят...

В събота, 19 ноември, британският премиер Борис Джонсън попадна в капана на опонентите си, които поискаха промяна в последователността на ратифицирането на сделката и приеха закон, задължаващ премиера да иска удължаване на срока за Брекзит до 31 януари.

Джонсън изпрати неподписано писмо на Европейския съюз и добави към него друго подписано писмо, в което заявява, че отлагането на Брекзит би било крайно вредно. Министърът по въпросите на Brexit Стив Баркли съобщи, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск е приел за валидна молбата за отлагане и я обмисля.

От гледна точка на ЕС възможностите за удължаване варират от само един допълнителен месец до края на ноември до половин година или повече.

Правителството иска Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври. Парламентът ще гласува днес на второ четене законодателството, известно като Законопроект за излизане, след което могат да бъдат предлагани изменения по него. Министрите на Джонсън изразиха увереност, че имат достатъчно голяма подкрепа за прокарване на споразумение в парламента, макар да има опасения, че евентуални поправки биха унищожили постигнатата от премиера сделка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа