Британците: Беларус помага на Русия за Донбас. Плаща ли Кремъл за лъжи за убити цивилни?

5377
Британците: Беларус помага на Русия за Донбас. Плаща ли Кремъл за лъжи за убити цивилни?
Снимка: Getty Images

Разполагането на беларуски специални части в близост до границата с Украйна след проведено учение по-рано този месец ще ангажира украински военни, които иначе биха могли да бъдат използвани в Донбас. Такава оценка направи британското министерство на отбраната.

Британците посочват, че освен специални части, Беларус разполага по границата си с Украйна още артилерия, ракетни установки и военновъздушни сили.

"Въпреки спекулациите, беларуските сили не са били въвлечени директно в конфликта досега. Но територията на Беларус беше използвана като аванпост за руската офанзива към Чернигов и Киев. От беларуска територия Русия изстреля ракети по цели в Украйна. Беларуският президент Александър Лукашенко вероятно балансира между нежеланието си да се въвлича директно във войната заради заплахата от западни санкции и да подкрепи руската инвазия", обобщава в анализа си британското министерство на отбраната.

Военните действия в Украйна

Най-малко десет души са убити при последния обстрел в Северодонецк в Източна Украйна. Градът е почти заобиколен от руски войски, каза губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай.

Руските войски "обстрелват Северодонецк без спиране", се казва в изявление на Гайдай в Telegram.

Малко след като беше обявено излизането на 264 бойци, защитаващи "Азовстал", Русия нанесе ракетни удари срещу Лвов. В Бесарабието, в резултат на ракетен удар от руски стратегически самолет, в Белгород-Днестърския район на Одеска област са засегнати обекти на гражданска инфраструктура, унищожени са частни сгради, съобщават от украинската армия.

Според Kyiv Independent, в Херсон руските окупационни сили въвеждат специални пропуски за местожителство, за да ограничат движението. А Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, обяви, че руснаците предлагат по около 6000 долара за разрушен заради руските бомбардировки имот и по около 33 000 долара за всеки убит от руснаците цивилен, ако роднините му кажат, че това е резултат от действия на украинската армия.

Тази нощ Сенатът в САЩ взе решение в края на седмицата да се гласува по въпроса с новия пакет помощ за Украйна от почти 40 млрд. долара. А германският канцлер Олаф Шолц коментира, че не вижда никакви признаци за деескалация на войната в Украйна. Според него, единственият изход е мирно споразумение между Русия и Украйна. Шолц уточни, че това не значи да се правят териториални отстъпки - той говори по темата и в светлината на руски претенции, че Украйна имала план да превзема Курска област и имало намерени документи за това. А в Белгородска област заради обстрели от Украйна са пострадали 281 жилища, 126 са възстановени, съобщава "Интерфакс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа