Британски адвокат: ЧВК "Вагнер" може да изплати на украинците от 5 до 9 милиарда паунда обезщетение

4575
Британски адвокат: ЧВК "Вагнер" може да изплати на украинците от 5 до 9 милиарда паунда обезщетение
Снимка: Getty Images

Екип британски адвокати оценяват нанесените на Украйна щети само от руската частна военна компания "Вагнер" в резултат на терористичните действия на фронта в размер на 5 до 9 милиарда лири. Това каза юристът Джейсън МакКю, адвокат на украинската група ищци, съосновател и старши партньор в адвокатската кантора McCue Jury and Partners LLP, в интервю за ZN.UA.

Оценката на нашия екип само по това дело е за между 5 и 9 милиарда лири обезщетения. Но в САЩ, където паралелно се гледа още едно съдебно дело срещу "Вагнер", сумите могат да бъдат много по-големи, казва той.

Репутацията на Пригожин е в калта: Той е мека китка?

Мощен удар по репутацията на бързо набралия популярност руски олигарх Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин, беше нанесен чр...

МакКю разяснява, че делото е заведено за терористичните актове, извършени от ЧВК "Вагнер" срещу украинското население и на второ място - за незаконен заговор на руския президент Владимир Путин с "Вагнер" за извършване на терористични актове на територията на Украйна. Що се отнася до ответниците по това дело, в момента това е само собственикът на военната компания Евгений Пригожин от името на цялата "Вагнер", но в бъдеще ще бъдат привлечени и други ответници.

Адвокатът отбелязва, че делото във Върховния съд на Лондон се разглежда като гражданско, а не като наказателно, тъй като по този начин украинските ищци (в този случай народът на Украйна) имат предимство при предоставянето на доказателства. По този начин могат да се присъдят по-големи репарации в полза на Украйна и да се докаже, че действията на Русия са незаконни и терористични. 

"Ние ще докажем, че ЧВК "Вагнер" е терористична организация и всъщност е инструментът, който  използва Путин за постигане на целите си на територията на Украйна чрез терористични методи. Ще търсим компенсации за народа на Украйна", казва адвокатът.

ОЩЕ: Готвача на Путин предаде "окървавен" чук на Европарламента (ВИДЕО) 

Дипломат №1 на Естония изпрати на Пригожин белезници за подарък (ВИДЕО)

Министърът на външните работи на Естония изпрати специален подарък на Готвача на Путин в отговор на неговото предизвикателно послание д...

Той коментира още, че едното от делата ще бъде в Лондон, а другото в САЩ. "Това са доста различни дела, но целта им е една и съща. Първото дело беше започнато в Лондон, тъй като тук има около 180 хиляди бежанци от Украйна и всички те са потенциални ищци. В момента, според процедурите в правната система на Обединеното кралство, чакаме стъпките на ответниците. Ако няма отговор от ответниците в определения от закона срок, започва съдебното заседание."

МакКю коментира още, че през последните шест месеца кантората му старателно е проследявала активите на ЧВК "Вагнер" из целия свят. Следователно при спечелване на делата в Обединеното кралство и в САЩ, мрежата от адвокати, които работят с неговата кантора, ще съдейства да се легализират съдебните решения и в държави, където вече има идентифицирани активи на "Вагнер", а става въпрос за наистина много държави.

Правозащитникът споделя, че се е захванал с този случай, защото вярва, че може да помогне на украинците, тъй като има опит в борбата с тероризма (Джейсън МакКю играе важна роля в съдебни победи над организации като ХАМАС, Ирландската републиканска армия и срещу Либийската Джамахирия. А по-рано през тази година адвокатската му кантора McCue Jury and Partners LLP успешно защити главния изпълнителен директор на разследващия сайт Bellingcat Елиът Хигинс в дело, инициирано от собственика на "Вагнер" Евгений Пригожин – бел. ред.).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа