Британски депутати поискаха създаването Г-20 в здравеопазването

1726
Британски депутати поискаха създаването Г-20 в здравеопазването
Снимка: iStock

От момента на избухването на заразата COVID-19 Китай е давал разнопосочна информация за болестта, а Иран и Русия може да разпространяват фалшива информация за коронавируса, твърдят от Камарата на общините в британския парламент, цитирани от БГНЕС.

Депутатите осъдиха поведението на Китай по отношение борбата с разпространението на вируса. Според тях, Пекин е трябвало да играе основна роля при събирането на данни за заразата, а него е сторила. Това се твърди в доклад на комисията по външни работи на Камарата на общините.

Противоречиви данни за болните от коронавирус в Китай повдигат въпроси

Нови между 70 000 и 75 000 души са потвърдено болни от коронавирус (COVID-19) в глобален мащаб. Това сочат различни обобщени данни за п...

Затова съставителите на документа призовават властите във Великобритания да се борят заедно със съюзниците си с тези явления и да създадат структура, подобна на Г-20 в областта на здравеопазването.

Авторите на документа посочват няколко примера, които доказвали, че Китай е давал разнопосочна информация за болестта. На 14 януари СЗО публикува в Twitter твърдение за липсата на явни доказателства, че вирусът може да се предава от човек на човек, позовавайки се на данни на китайски експерти.

В доклада се цитира китайският офталмолог Ли Вънлян, който предупреждава за опасността от новия коронавирус още преди началото на епидемията. Лекарят беше привикан в полицията, където му забраниха да „разпространява невярна информация“. През февруари той беше диагностициран с коронавирус и няколко дни по-късно почина.

Подобни случаи са попречили ситуацията да бъде анализирана още в ранен стадий, подчертават депутатите.

Китай настоя Великобритания да понесе отговорност за жертвите в камиона-ковчег

Китайските граждани изразиха шок, гняв и възмущение във връзка със смъртта на 39 души, открити в камион във Великобритания, за които се...

Авторите на доклада споменават и държави като Русия и Иран, които може да разпространяват невярна информация за естеството на вируса. Цената на дезинформацията са изгубените човешки животи, пише в доклада, цитиран от "Дойче веле".

* Групата на двайсетте, съкратено Г-20, е всъщност група от 19 страни с най-големи икономики в света плюс Европейския съюз, представян от държавата председател на Съвета на ЕС (освен в случаите, когато страната председател е член на голямата осморка и по такъв начин вече е представена в G20). Това са Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР, Япония и Европейският съюз. Освен това, обикновено на срещите на G20 присъстват представители на Международния валутен фонд и Световната банка. Г-20 е създадена първоначално като Г-7 на 26 септември 1999 г. и е неофициална инициатива, в която участват финансови министри и управители на централни банки с цел сътрудничество и консултация в областите на международната финансова система, глобалната икономика и други икономически сфери.

Г-20 произвежда 90 % от световния брутен национален продукт, генерира 80 % от международната търговия (включително търговията в самата ЕС) и обхваща две трети от населението на света. Структурата е предложена от бившия канадски министър на финансите Пол Мартин (който впоследствие става министър-председател на Канада) за сътрудничество и консултации по въпроси, свързани с международната финансова система. Тя изучава, преглежда и насърчава дискусии по политически въпроси, свързани с насърчаване на международната финансова стабилност и има за цел да разглежда въпроси, които са извън отговорността на всяка една друга организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа