Британски съд: Парламентът трябва да одобри Brexit предварително

1563
Британски съд: Парламентът трябва да одобри Brexit предварително
Снимка: Getty Images/Guliver

Върховният съд на Великобритания реши, че британското правителство не може да стартира чл. 50 от Лисабонския договор за излизане на Великобритания от Европейския съюз без одобрение от парламента.

Решението е прието с мнозинство от 8 на 3 гласа.

Салмънд: Шотландия ще гласува за независимост след 2 години

Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд заяви, че страната ще гласува за независимостта си до 2 години заради твърдата позици...

Това означава, че правителството на Тереза Мей не може да започне да преговаря с ЕС, преди двете камари на британския парламент да са взели решение за това, предаде Би Би Си. Върховният съд обаче реши, че парламентите на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия няма нужда да се произнасят по въпроса.

"Правителството е разочаровано, но ще се подчини и ще направи всичко необходимо, за да приложи и изпълни решението на Върховния съд", коментира главният прокурор Джеръми Райт.

Решението на Върховния съд може да промени плановете на премиера Мей, която искаше преговорите да започнат до края на март.

На практика тя би могла да отнесе въпроса до Европейския съд в Люксембург, който е следващата инстанция след националния Върховен съд. Но шансовете за това са почти несъществуващи, посочва Би Би Си - едно обжалване би забавило процеса още повече. Освен това излизането на Великобритания от юрисдикцията на Съда в Люксембург е едно от най-важните искания на Мей.

Производителите във Великобритания губят 5 млрд. евро от Брекзит

Автомобилните производители във Великобритания изпаднаха в паника, след като министър-председателят на страната Тереза Мей потвърди изл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа