Британски учени идентифицираха най-пиянските професии

4165
Британски учени идентифицираха най-пиянските професии
Снимка: iStock

В британско проучване са идентифицирани професиите с най-високите нива на консумация на алкохол. Това са строителните и производствени професии при мъжете и ръководните длъжности при жените. Резултатите са публикувани в статия в списание BMC Public Health.

Учени от университета в Ливърпул анализирали данни сред участници в най-голямото дългосрочно проучване "UK Biobank", което изследва влиянието на наследствеността и въздействието на околната среда върху развитието на определени заболявания. За да се оцени връзката между професията и консумацията на алкохол, авторите са анализирали данни на повече от 100 000 души на възраст от 40 до 69 години, включени в базата данни на "UK Biobank" от 2006 до 2010 г.

Във въпросника участниците отчитат седмичната си консумация на алкохол и професионалната си дейност. Изследователите включват мъже и жени, които пият съответно над 35 и 50 единици алкохол на седмица. Единица се приема като 10 милилитра, или 8 грама чист алкохол. Например чаша вино или халба бира съдържат между една и три единици алкохол.

Сред мъжете учените отбелязват най-високите нива на консумация на алкохол сред работниците в строителните и промишлени специалности, както и сред чистачите, а най-ниските - сред духовниците, практикуващите лекари, физиците, геолозите и метеоролозите. Сред жените най-много пиещи са мениджърите на големи и средни звена, а най-малко пристрастени към пиенето са учителите, лекарите и учените.

Авторите отбелязват, че техните изследвания разкриват само връзката между склонността към алкохол и професията, без да се търсят причина и следствие, така че не може да се каже например, че работата в строителството или производството допринася за развитието на алкохолна зависимост.

„Прекомерната консумация на алкохол увеличава риска от физически и психически увреждания и като разберем кои професии са свързани със злоупотреба с алкохол, можем да планираме по-добре интервенциите“, каза ръководителят на изследването Андрю Томпсън от "Wolfson Center for Personalized" в прессъобщение от Университета на Ливърпул. "В допълнение, нашите изследвания предоставят на политиците и работодателите представа в кои сектори на икономиката има най-висока консумация на алкохол."

Най-популярните алкохолни напитки в света

Днес съществуват хиляди видове алкохолни напитки: силни, по-слаби, сладки и горчиви. Ето най-популярните алкохолни напитки в света: 1....

Резултатите показват, че освен вида дейност, за определяне на рисковите групи трябва да се вземе предвид и полът.

„Наблюдаваните разлики при мъжете и жените в асоциациите между професия и пиене може да покажат как работната среда, както и половете и други сложни фактори влияят на отношението към алкохола“, казва Томпсън.

В някои професионални области може да бъде от полза както за хората, така и за икономика като цяло, подобряването на благосъстоянието на служителите и косвеното повишаване на производителността.

Според авторите техните резултати помагат да се определи кои работни места и по-широките сектори на заетост могат да се възползват най-много от програмите за превенция на алкохола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа