Бурни реакции след ареста на Навални на летището в Москва (ВИДЕО)

3148
Бурни реакции след ареста на Навални на летището в Москва (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Руската полиция задържа най-големия критик на Кремъл Алексей Навални, след като той кацна на летище "Шереметиево" в Москва. Навални се прибра в Русия месеци, след като едва оцеля след опит да бъде отровен и се лекува в Германия.

Съединените щати, Европейският съюз, няколко правителства на ЕС, Канада, дипломати и правозащитници незабавно призоваха за освобождаването му, а някои държави в ЕС настояха за нови санкции срещу Москва. Правозащитни групи като "Амнести Интернешънъл" реагираха с позиция, че руските власти водят "безмилостна кампания", за да заглушат дисидентите в страната, предаде БГНЕС.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Twitter, че задържането на Навални е "неприемливо", докато френското външно министерство заяви, че арестът е предизвикал "много силна загриженост".

"Г-н Навални трябва незабавно да бъде освободен, а извършителите на безобразното нападение срещу живота му трябва да бъдат подведени под отговорност", написа в Twitter и съветникът на новоизбрания американски президент Байдън по националната сигурност Джейк Съливан. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео добави, че Америка "категорично осъжда" ареста, като отбелязва с "дълбока загриженост", че задържането на Навални е последният опит за заглушаване на гласовете, критикуващи руското правителство.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се обърна във Фейсбук към чуждестранните лидери като им препоръча "да спазват международното право" и "да се справят с проблемите в собствените си страни".

44-годишният Навални е бил арестуван от униформени полицаи при паспортния контрол. Той прегърна съпругата си Юлия, която пътуваше с него и беше отведена, а по-късно източници казаха пред АФП, че Навални е отведенн в полицейския участък близо до летището.

"Алексей беше задържан, без да бъде обяснена причината. Всичко, което се случва сега, е в противоречие със закона", заяви адвокатът на Навални Олга Михайлова пред АФП на летището, заявявайки, че ѝ е отказано правото да го придружава.

На летището имаше доста силно напрежение и арести на симпатизанти на Навални, които го посрещнаха.

Светът през 2020 година: Русия - Путин завинаги в гащите на Навални (ВИДЕО)

Пожизнен мандат за Владимир Путин, освобождаване от наказателно преследване, ваксината "Спутник V" и гащите на Навални... Така изглежда...

Три дни преди завръщането му руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи, че планира да задържи Алексей Навални при пристигането му в Москва в очакване на съдебно решение, което разглежда замяна на условната му присъда с ефективна. В съобщението се казва, че на 27 ноември срещу него са започнати "мерки за първоначално издирване", а на 29 декември осъденият Навални е включен в "списък с издирвания с разпореждане за вземане на мерки за арестуването му". Навални е бил официално предупреден за "възможността за отмяна на условната присъда и замяната ѝ с ефективна", въпреки това от август до декември "осъденият не се е появил за регистрация“, посочва службата.

Навални има две условни присъди: по пет години по делата "Кировлес" и "Ив Роше". Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият – с кражба на над 30 милиона рубли.

В разговор с журналисти на московското летище Шереметиево преди задържането му Навални каза, че не се страхува да бъде арестуван. "Не се страхувам ... защото знам, че съм прав, знам, че наказателните дела срещу мен са изфабрикувани", заяви той, заставайки пред снимка на Кремъл в терминала.

Навални: Подмамих агент на руските служби да си признае за убийството ми (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа