Българи, румънци и азиатци стават жертва на жестока експлоатация в Германия

10527
Българи, румънци и азиатци стават жертва на жестока експлоатация в Германия
Снимка: Getty Images / Guliver

Българи се топят на жегата по строежи, румънки са принуждавани да проституират, виетнамки работят по 12 часа на ден в салони за красота. Колко струва стоката "човек" в Германия и защо политиката е безсилна, разказва изданието Deutsche Welle.

Берлин, Лихтенберг. Западнал панелен блок с множество входове, пред които се търкалят безброй найлонови торбички и други отпадъци. Надписите на звънците са написани на ръка, а имената по тях звучат азиатски: Нгуен, Ли, Лим - все по три имена на звънец. Берлинската полиция познава този блок добре и знае, че редовно пред него спират бусове, пълни с нова „стока" – по правило виетнамци без документи за самоличност, които работят при робски условия, за да „върнат" парите, които трафикантите на хора уж са инвестирали, за да ги докарат на работа в Европа.

Горещините причиняват щети на магистралите в Германия

Поради високите температури, шофьорите, които се движат юг от федерална провинция Саксония-Анхалт трябва да се приспособяват към допълн...

Понятието "търговия с хора" би трябвало да звучи като анахронизъм. Но в Германия през 2019 година явлението си остава широко разпространено престъпление. Статията търси отговор на въпроса защо германските власти не успяват да се справят с този проблем. Един от най-разпространените примери е от сектора на услугите. През последните месеци полицията в Германия е извършила проверки в много козметични салони, където почти винаги служителите се натъквали на млади жени, обикновено виетнамки, работещи като маникюристки и фризьорки - без разрешително за работа или престой.

Често жените работят по десет и повече часа на ден, дишайки отровни изпарения, а не получават дори минималната почасова надница, която работодателите са задължени да плащат. При проверката на 27 подобни салона за красота в Кьолн полицията е установила редица закононарушения, открити са били 26 жени без разрешение за престой, пет от които дори са били малолетни, пише още авторитетното издание Die Welt.

Търговията с хора процъфтява

Жертвите на този вид търговия с хора често са тийнейджъри, четем по-нататък в статията. Властите ги предават на службите за защита на децата, а те ги настаняват в социални домове. Само след няколко дни обаче тези деца и младежи, често от виетнамски произход, изчезват оттам и се връщат в познатото си обкръжение от сънародници. "В крайна сметка семействата им са ги изпратили в Германия, за да изкарват пари", отбелязват полицейски инспектори. Наскоро общественото радио Берлин-Бранденбург съобщи, че от 2012 година до днес само в района на Берлин от различни социални институции са изчезнали 474 подобни малолетни.

В Германия нелегалната търговия с хора процъфтява, твърдят следователи от криминалните служби и прокуратурата. Жертвите далеч не са само виетнамци. Най-сериозен е този проблем в сферата на проституцията. Много жени от Югоизточна Европа биват продавани на престъпни групи в Германия, които ги принуждават да продават тялото си в публични домове или на улицата. Сводниците им отнемат паспортите и ги заплашват, че ако оказват съпротива, ще отмъстят на техни роднини. Познати са и други видове търговия с хора. По строежите в Германия или в месопреработвателната промишленост масово има случаи на експлоатация на работна ръка.

Германия доставя оръжия за 1 млрд. евро на участниците в йеменския конфликт

Коалицията, воюваща в Йемен, ще получи от Берлин оръжие за 1 милиард евро. Освен това, въпреки забраната за износ, в Саудитска Арабия с...

Мъже от България и Украйна биват примамвани с фалшиви обещания за добри заплати. Вече на място обаче се оказва, че трябва да работят от ранни зори до късна вечер за по 2-3 евро на час. Нерядко жертвите на трудова експлоатация нямат дори сносна квартира - спят по строежите или в препълнени и порутени жилища. Често пъти те нямат шанс да се върнат в родината си, тъй като не разполагат с достатъчно пари, за да си купят билет за обратно връщане.

Трудно е да се установи какви са мащабите на явлението в Германия, отбелязва Die Welt и цитира последните официални данни от 2017 година, когато са били заведени общо 338 съдебни дела за търговия с хора. Наблюдатели обаче посочват, че тези случаи са само една незначителна част от действителните случаи на експлоатация. Нещо повече: властите в Германия явно срещат все по-големи затруднения да се справят с проблема. Американският държавен департамент публикува наскоро редовния си годишен доклад за разпространението на търговията с хора по света, в който критикува Германия за това, че "не покрива изцяло и минималните стандарти за противодействие срещу явлението".

Съдебната система е „беззъба"

Най-големият проблем, който установяват американците, гласи: германската съдебна система е прекалено „беззъба" и не може да стресне извършителите: много рядко полицията успява да арестува трафикантите на хора, а дори и да успее да ги хване, следствията срещу тях обикновено завършват без резултат. В редките случаи, когато все пак се произнесе присъда, много от извършителите въпреки това не влизат в затвора, а се отървават с парични глоби или условни присъди.

От Правосъдното министерство отхвърлят обвиненията, като посочват, че в Германия се спазват европейските стандарти. От други федерални министерства обаче признават, че Германия среща трудности със справянето с този проблем. Една от тях е свързана с недостатъчния брой на следователите в полицията и прокуратурата, както и на съдии, които да са добре запознати с особеностите на този вид престъпност. Затова голяма част от извършителите оставали ненаказани.

Германия ще увеличи парите за отбрана

Разходите за отбрана на Германия ще бъдат повишени през следващата година, заяви федералният канцлер Ангела Меркел. „Хубаво е, че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Над 200 екзотични животни загинаха след ужасяващ пожар в зоопарка в Крим (ВИДЕО)

Вторият след Путин посочи Украйна като виновна за атаката в "Крокус Сити Хол"

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com