България е последна в ЕС по потребление и БВП на глава от населението през 2020 г.

15499
България е последна в ЕС по потребление и БВП на глава от населението през 2020 г.
Снимка: Eurostat

През 2020 г. българските домакинства са били отново с най-слаби възможности за потребление на стоки и услуги в рамките на целия ЕС, като т.нар. "фактическо индивидуално потребление" (AIC) в нашата страна е било с 39% под средното за Съюза (или 61% от средноевропейското ниво), докато в Люксембург е било с 31% над средноевропейското (или 131% от осредненото ниво), показват предварителни данни на Евростат, оповестени в понеделник.

Трябва да се има предвид, че индикаторът AIC е измерител на материалното благосъстояние на домакинствата, като данните на Евростат се основават на преразгледания паритет на покупателната способност (PPS), както и на последните данни за БВП за глава от населението на всяка страна - члена на ЕС.

През миналата година 9 страни членки са имали равнище на "фактическото индивидуално потребление", което е било над средното за Съюза, а при останалите 18 то е било под средноевропейското ниво.

Най-високи равнища на AIC на глава от населението са регистрирани в Люксембург (с 31% над средното за ЕС), следвана от Германия (с 23% над средното) и Дания (с 21% над средно-европейското). Нива над средноевропейските са регистрирани и в Нидерландия, Австрия, Финландия, Белгия, Швеция и Франция, като при тези държави фактическото индивидуално потребление се движи между 5% и 20% над средното ниво за ЕС.

В останалите страни-членки действителното потребление на глава от населението през 2020 г. е било по-ниско от средноевропейското, като по този показател България продължава да заема последната позиция с възможности за потребление, които са били едва 39% от осредните за ЕС.

НСИ: Най-нисък дълг като процент от БВП е отчетен в Естония, Люксембург и България

По предварителни данни на Евростат през 2020 г. дефицитът на институционален сектор „Държавно управление“ на ЕС възлиза на ...

Пред нашата държава са Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия с AIC индекси между 25% и 35% под средното европейски ниво. При Румъния, Естония и Гърция покупателната сила на глава от населението пък е между 21% и 25% под средното за ЕС ниво, а в Кипър, Италия. литва и Ирландия - с 10% или по-малко процента под осредненото ниво на ЕС.

България заема незавидната последна позиция и в класацията на Евростат за БВП на глава от населението, измерен чрез стандарта на покупателната способност (PPS). Трябва да се има предвид, че индикаторът PPS е де факто изкуствена парична единица, която елиминира разликите в ценовите равнища между отделните държави. По този начин с една единица PPS се купува еднакво количество стоки и услуги във всички страни членки на ЕС.

Този показател нашата страна е едва 55% от средния за ЕС, като и тук Люксембург оглавява класацията за 2020 година с цели 266% над средното за ЕС ниво.

България заема през последните години стабилно последната позиция по отношение и на двата показателя. Показателят AIG за 2018-а беше 57% от средния на ЕС, 58% през 2019 г. и 671% за 2020 г., а показателят БВП на глава от населението беше 51% от средноевропейското ниво за 2018 г., 53% от средното ниво за 2019 г. и 55% през 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа