България настоява за по-ниски нива за емисиите на въглищните централи

1835
България настоява за по-ниски нива за емисиите на въглищните централи

България настоява пред Европейската комисия за промени в заложените емисионни нива на серен диоксид, азотни оксиди и живак, или за отделни стойности, които да важат за нашата страна.

Тази позиция са защитили експерти от министерствата на енергетиката, на околната среда и водите и на икономиката на срещи в Брюксел за разясняване на тежките последици за България от готвените промени в Референтния документ за най-добри налични техники за електроцентралите на въглища, съобщи пресслужбата на Министерството на енергетиката.

ЕК е позволила изключване на българските ТЕЦ-ове от новите еконорми

Европейската комисия е позволила съществуващите вече в България големи горивни инсталации да продължат работата си при сега действащото...

Документът засяга електроцентралите с входяща мощност над 50 мегавата. Предвидени са много по-високи от съществуващите рестриктивни равнища за емисии азотни оксиди и серен диоксид, изпускани в атмосферата, както и ограничения за живака.

Интересното в случая е, че ЕК вече позволи съществуващите вече в България големи горивни инсталации да продължат работата си при сега действащото екологично законодателство.

На срещите експертите са защитили позицията, че затягането на правилата в европейски мащаб ще доведе до необходимостта от нови инвестиции и поскъпване на тока с 27%, са изчислили в държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която е най-голямата въглищна централа в България.

Според Министерството на енергетиката от новите екологични мерки всяка година въгледобивът и деветте най-големи електроенергийни предприятия, които ползват лигнити от източномаришкия басейн, ще реализират загуби за над 612 млн. лв.

България реши да се бори против нов екостандарт, който може да затвори редица ТЕЦ-ове

България ще настоява за промени в емисионните нива, заложени в готвения нов референтен документ на ЕК за най-добри налични техники за г...

Опасенията на българското правителство са, че промените ще засегнат целия енергиен сектор в страната, минният бранш и свързаните с тях индустрии. От износител на ток България рискува да се превърне във вносител, при това от съседни държави, които не са членове на ЕС и нямат задължения да изпълняват новите екологични норми.

В добива на въглища и производството на електроенергия са ангажирани пряко около 12 хил. души, а заедно със свързаните дейности – около 150 хиляди. Евентуалното преустановяване на работата на топлоелектрическите централи ще доведе до директна загуба на хиляди работни места, необходимост от допълнителни социални разходи за страната, както и загуби за бюджета от преки и косвени данъци, е българската позиция, представена в Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com