България се интересувала от процедурата по смяна на кандидата за ООН

16479
България се интересувала от процедурата по смяна на кандидата за ООН
Снимка: БГНЕС

Постоянният представител на България в ООН Георги Панайотов е звънял в секретариата на международната организация, за да пита каква е процедурата България да смени кандидата си за генерален секретар.

Това пише в своя статия журналистът от EurActiv Георги Готев. От секретариата на ООН са отговорили, че за да бъде сменена Ирина Бокова, тя лично трябва да се оттегли от надпреварата, като направи това писмено.

Подкрепата за Бокова намаля още повече, остана шеста

Ирина Бокова завърши на шесто място в днешното, пето поред, тайно гласуване за генерален секретар на ООН. Това става ясно от туит на WF...

Бокова обаче няма такова намерение и смята да продължи участието си.

По време на сесията на ООН в Ню Йорк, българският външен министър Даниел Митов открито e лобирал за Кристалина Георгиева, а президентът Росен Плевнелиев пропусна да назове името на Ирина Бокова в речта си, в която заяви, че България има силна жена кандидат за висшия пост. На фона на всичко това на петото изслушване в Съвета за сигурност на ООН Ирина Бокова отстъпи с една позиция, оставайки шеста сред деветимата кандидати.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш продължава да е начело в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН и след петото тайно гласуване в Съвета за сигурност. Българският кандидат Ирина Бокова е на шесто място. Втори е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, а трети - словашкият външен министър Мирослав Лайчак, пише още "Дарик".

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, чието име се спрягаше в медийни публикации и която не крие амбициите си да се кандидатира за поста генерален секретар на ООН, заяви преди дни, че решението дали да стане кандидат ще е на българското правителство. Всъщност тя никога не е била токова близо до получаването на номинация, но се оказва, че за това има непреодолими пречки.

Решаващ вот за Ирина Бокова в ООН

Подкрепата ни за Ирина Бокова ще продължи поне до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати, а ако не стане така...

Euractiv отбелязва, че ЕНП и Фондация „Отворено общество" оказват натиск върху българския премиер Бойко Борисов да смени кандидата за генерален секретар на ООН, особено след четвъртото гласуване. В същото време проучванията показват, че две трети от българите подкрепят Бокова, която е близка до социалистите. В навечерието на президентските избори в България обаче, последното нещо, от което Борисов се нуждае, е да даде на социалистите повод, да го атакуват през такъв чувствителен въпрос, коментира още изданието.

Следващото гласуване ще е на 5 октомври, с използване на цветни бюлетини от постоянните страни членки на Съвета за сигурност. Източници от ООН твърдят, че САЩ и Русия имат намерения да приключат процеса на изборите през октомври. Но не е изключено гласуването да се проточи до декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа