Частичната мобилизация се отразява тежко на бедна Бурятия

12837
Частичната мобилизация се отразява тежко на бедна Бурятия
Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Два дни след като президентът на Русия Владимир Путин разпореди частична мобилизация за подсилване на армията, в дома на Александър Бездорожний пристигнаха служители с документи. Те му нареждаха да се яви на служба. Но те призовават мъртвец, разказва Ройтерс в обширен материал по повод набирането на войници в отдалечена Бурятия.

Бездорожний, който страдал от хронично възпаление на белите дробове, починал на 40-годишна възраст през декември 2020 г., в разгара на пандемията от Ковид-19. Той е бил на апарат за изкуствено дишане в болница в родния си сибирски град Улан-Уде, разказва сестра му Наталия Семьонова пред Ройтерс. "Болно ми е, че държавата се сети за него едва след като беше мъртъв", казва Семьонова, професионален музикант и активист в Улан-Уде, пред Ройтерс. "Той беше инвалид и никога не беше служил в армията", уточнява тя, цитирана от БГНЕС. 

Кремъл: Няма нужда от истерична реакция във връзка с мобилизацията

Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви днес, че не е необходимо обществото да реагира истерично на мобилизацията на резер...

В Бурятия според интервюта с местни жители, правозащитници и дори изявления на местни служители, „частичната“ мобилизацията е довела до това, че някои мъже са били призовани в армията независимо от тяхната възраст, военно минало или медицинска история. Бурятските правозащитници подозират, че тежестта на мобилизацията и войната пада върху бедните региони на етническите малцинства. Това е с цел да се избегне предизвикването на народен гняв в столицата Москва. Путин винаги подчертава, че Русия е многонационална държава и че войниците от всеки етнос са герои, ако се сражават за Русия.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Малко след като Путин обяви мобилизацията в сряда, министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че тя не е за всички граждани, а само за военни резервисти. Условията според министъра е те да са служили преди това в руската армия, да имат боен опит или специализирани военни умения. Въпреки това мобилизацията в Бурятия предизвика толкова голям отзвук, че губернаторът Алексей Циданов излезе с изявление. В него той поясни, че тези, които не са служили в армията или са освободени от военна служба, няма да бъдат мобилизирани, въпреки че призна, че някои от тях са получили известия за служба.

Циданов написа в „Телеграм“: "От тази сутрин 70 такива граждани, които са получили призовки, са изпратени вкъщи, както от сборните пунктове, така и от военните части." Ако са допуснати грешки, той каза, че хората трябва "просто да информират представителите на наборната служба в сборния пункт, като представят съответните документи".

Асен Генов: Ако досега войната беше в телевизорите, вече влезе в домовете на руснаците

„На фона на десетките, стотици млади хора, които се опитват да напуснат границите на Русия, общественото мнение ще се промени. Ак...

"В мобилизацията в Бурятия няма нищо частично", заяви Александра Гармажапова, председател на фондация "Свободна Бурятия". Организацията предоставя правна помощ на мобилизираните. "Те вземат всички." Нейната фондация събра стотици молби за помощ от жители, чиито роднини са получили документи за мобилизация. Много от тях са на възраст над 40 години и имат заболявания, които би трябвало да ги лишат от правото да служат, казва тя. Между 4000 и 5000 жители на региона са били призовани през първата нощ на наборната служба, изчислява Гармажапова. Тя каза, че в много случаи длъжностните лица са раздавали призовки през нощта. 

Независимият новинарски сайт „Люди Байкала“ изчисли, че вероятно ще бъдат мобилизирани между 6 000 и 7 000 души от общо 978 000 жители. Един от жителите на бурятийското село Оронгой заяви пред Ройтерс, че 106 мъже от селото са били мобилизирани. Населението в селото през 2010 г. е било 1700 души,.

Според Гармажапова широката мобилизация в Бурятия е съзнателен политически избор на местните власти, които искат да се харесат на Кремъл. В региона около една трета от населението са етнически буряти - предимно будистки народ, близък до монголците. "Федералният център се опитва да не се докосва до Санкт Петербург и Москва, защото в Москва може да има протести срещу Кремъл", казва тя. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа