Чехия излиза от извънредното положение заради коронавируса

1978
Чехия излиза от извънредното положение заради коронавируса
Снимка: iStock

Извънредното положение в Чехия поради пандемията на коронавируса след 188 дни приключва днес, 12 април. Властите започнаха постепенно облекчаване на социалните ограничения, което се планира да се извършва поетапно на интервали от две седмици, пише БГНЕС.

Обявеното извънредно положение даде възможност за оперативни решения относно въвеждането на ограничителни мерки, включително полицейски час между 21:00 и 05:00 часа и забрана за придвижване между отделните административни райони на страната.

В Чехия откриха нов вариант на коронавируса

Служители на лабораторията "Elisabeth Pharmacon" в чешкия град Бърно са открили нерегистрирана досега мутация на коронавируса, съобщи в...

От днес в Чехия се възобновяват присъствените часове в началните училища, а в детските градини ще се върнат децата от старшите групи. В предучилищните заведения и в училищата два пъти седмично ще се правят тестове за коронавирус. Очаква се до края на учебната година всички ученици постепенно да се върнат в клас, ако епидемичната ситуация не се влоши.

От понеделник ще възобновят работата си и селскостопанските пазари, ателиетата за химическо чистене, магазините за автомобилни резервни части и за битова техника, за канцеларски материали, детски дрехи и обувки. В момента в Чехия работят единствено аптеките и магазините за стоки от първа необходимост.

Библиотеките също ще могат да приемат своите първи читатели при спазване на санитарните норми, т.е. един човек на 15 кв. м.

Ще бъдат отворени за посетители зоопарковете и ботаническите градини.

Голямата смърт шета из Източна Европа

Полският здравен министър Адам Недзелски изглежда измъчен. Решението да се въведе нова строга блокировка изглежда е трудно за него и ко...

Разрешават се занятията в автошколите и провеждането на изпити за получаване на документ за правоуправление на автомобил.

Епидемичната обстановка в Чехия е сред най-сериозните в Европа, поради което властите се отказаха да отворят кафенетата и ресторантите. Остава в сила изискването на маски с повишена степен на защита на обществени места и ограничението за среща на не повече от двама души. Изключение са сватбените церемонии и погребенията, на които е разрешено да се съберат до 15 човека.

След края на извънредното положение в Чехия борбата с коронавируса ще се води в съответствие със Закона за пандемията, приет неотдавна от парламента. Той разширява значително правомощията на здравното министерство, като му предоставя правото да взема оперативни решения за въвеждането на ограничения на територията на страната в случай на епидемия или други кризисни ситуации, застрашаващи здравето и живота на гражданите.

В Чехия, според Worldometers, през последната седмица новите случаи на ден са между 5000 и 7000. Но в пиковите моменти на третата вълна, там имаше дни с по над 16 000 - 17 000 нови случая на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com