Чехите ще искат от Путин покаяние и пари

2277
Чехите ще искат от Путин покаяние и пари
Снимка: Getty Images / Guliver

Чешката република ще поиска от Русия поне милиард крони (над 47 милиона долара) като компенсация за експлозиите в склада за боеприпаси във Врбетица през 2014 г.Според руския сайт РБК министърът на финансите на страната Алена Шилерова е обявила това в ефира на чешката телевизия.

Размерът на исковете най-вероятно не е окончателен, тъй като властите на засегнатия регион могат да предявят своите искове, включително обезщетение за неимуществени вреди и обезщетение за невъзможност за използване на имуществото, тъй като освобождаването от разпръснатите боеприпаси в засегнатия области все още не е приключило.

В същото време Алена Шилерова призна, че Чехия има малко шансове да получи пари от Русия.

На свой ред чешкият външен министър Якуб Кулганек заявил, че властите са решили да кандидатстват за обезщетение през следващите седмици или месеци.

„Международната отговорност за незаконните действия на властите на РФ ще бъде възложена на руската страна след приключване и оценка на консултациите по този въпрос с някои от нашите съюзници. МВнР вече подготвя дипломатическа нота от името на правителството“ - добавил той.

По-рано Кулганек вече заяви, че Чешката република може да поиска от Русия извинение или материално обезщетение за разрушенията, причинени от експлозиите във Врбетица, но не посочи конкретна сума.

„Чехите едва ли ще могат да получат пари от Русия“ – казва Вадим Трухачов, доцент в Катедрата за външни регионални изследвания и външна политика на Руския държавен хуманитарен университет.

Чехите обаче можели да блокират сметките и недвижимите имоти на някои от представителите на руския елит, които държат много пари в Чехия. Дори без подкрепата на ЕС и НАТО чехите се чувстват в изгодна позиция. Още повече, че там предстоят избори и Русия едва ли не се е превърнала във вътрешночешка разменна монета. Според Трухачов, през есента чехите може да увеличат сумата.

Очаквало се лудницата да продължи поне до изборите в Чехия на 9-10 октомври. Изходът бил Русия да контраатакува също с финансови лостове. Чехите и словаците трябвало да разберат, че русофобията ще им донесе само щети.

 И напускането на чешката история от нашето информационно пространство не трябва да се очаква. Чешката република, тъй като даваше няколко причини годишно да говори за себе си, ще продължи да го прави. Докато Русия не удари Чехия с пари, подобни лудории ще продължат.

Полско издание: Русия показва нокти, но на кого?

Парадът на Победата в Москва този път се оказа по-скромен. Но ако по-рано цялото внимание на обществеността беше приковано към демонстр...

"SP": - Чехите ще искат пари, след това българите, добре, балтите ще се присъединят - те имат същата "окупация". Може ли да последва верижна реакция?

- Да може би. Но Чехия в този случай е по-силна от България, балтийските държави и дори Полша. Тя е по-богата от всички тях и по принцип може и без Русия. Макар и с малка дупка в бюджета. Отново въпросът е да наказваме с пари.

"SP": - На този фон Министерството на външните работи на Словакия призова за прекратяване на "отрицателната спирала" в развитието на отношенията с Русия. Словаците още не са ли толкова луди като чехите? А техният бивш премиер наскоро заяви за „чудовищната русофобия“ ...

- В Словакия търсенето на русофобия е по-малко, отколкото в Чехия. Но с тях трябва да държите ушите си отворени. Словашката външна политика е тясно свързана с чешката. Трябва да разберете, че Словакия никога няма да отиде срещу Чехия. В най-добрия случай словаците ще мълчат.

"SP": - Възможно ли е изобщо да се спре тази "спирала"? Какво трябва да се случи за това?

Американските медии търсят възможен наследник на Путин

Американските политически наблюдатели непрекъснато са заети с търсенето на наследник на сегашния президент на Руската федерация Владими...

- Спиралата може да бъде спряна веднага щом Русия стане по-силна. И не само във военно отношение. Същите чехи и словаци трябва да изяснят, че русофобията ще доведе до материални щети за тях. И не трябва да забравяме, че в Европа всичко зависи не само от Германия и Франция. Нещо зависи и от Чехия и дори от Малта. Ето как работи Европейският съюз. Случващото се в Чешката република трябва да се приема много сериозно. Тя може да ни уреди неприятности.

Всъщност няма значение дали чехите успяват да получат поне нещо за експлозиите във Врбетица, основната задача вече е изпълнена - обсъждаме реалните последици от абсолютно неоснователното обвинение срещу страната ни.

„Естествено, чехите не очакват да получат обезщетение, те се стремят само да отровят отношенията между двете страни, доколкото е възможно“, убеден е политологът Андрей Милюк .

Закачете този "дълг" на Русия, така че дори проруското правителство на страната, ако бъде избрано, да не може да се върне към нормалните отношения с Москва. Всъщност по това време многократните лъжи ще се превърнат в общо твърдение, което не изисква специални доказателства.

Обърнете внимание на лекотата, с която една малка източноевропейска държава ни прави в международната дипломация. Photoshop с документи на двама анимационни герои от руския хинтерланд беше достатъчен, за да започне Русия да се оправдава.

В политиката винаги трябва да се избягва оправданието - „утайката“ ще остане във всеки случай. Освен това трябва да се избягват пасивните тактики - трябва да атакувате себе си, а не да чакате атаките на врага. Точно това прави Чехия, а руската дипломация ... Отново загриженост за действията на партньорите, отново общи думи за русофобията. И сега сме в напрежение, гледайки какво ще се случи по-нататък, какви други колене ще изхвърлят чехите.

И няма да ни отегчат. Вижте, останалите страни от ЕС вече приемат "слабо". Тъй като няма доказателства за участието на Русия, е необходимо да се подкрепят обвиненията с авторитета на други държави. И тези призиви не са насочени към балтийските джуджета - те ще изпратят толкова руски дипломати, колкото са им необходими - призивите са адресирани към флагманите на Европейския съюз, Германия и Франция.

Те все още не бързат да помагат на по-младите си другари: дипломатическият скандал ще бъде последван от удари по икономиката и търговията с Русия. Но затова е необходим „санитарен възел“ от бившите страни от социалистическия лагер - да се борим с нашата страна с техните икономики, така че икономиките на страните бенефициенти да продължат да процъфтяват.

Блинкен подкрепи Бабиш за действията му срещу Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с чешкия премиер Андрей Бабиш обсъди ситуацията около отношенията между ...

На старомодната руска дипломация липсва здрава дързост. „Вътрешната дипломация“ се превръща в норма в международните отношения - може би министър Лавров трябва да вземе курс за опресняване в някой депресиран град в руската пустош? Там, в спалните помещения, той ще бъде научен как да се държи на международната сцена.

Като начало би било добре да научим, че дори вербалните атаки срещу Русия вече са вредни за страната ни. А на думите на отделни политици трябва да се отговори със санкции, икономически натиск - накратко да се победи портфейла.

Ясно е, че руското външно министерство не иска да подбужда проруската част от чешкото общество, условните избиратели на Земан , срещу нас , но нека си признаем - те не са тези, които сега определят политиката на своята страна. Не е достатъчно просто да бъдем „приятел на Русия“, необходими са конкретни действия в полза на страната ни. В противен случай всичко става като игра на „добър и лош чех“. От години молдовците водят Кремъл за носа в подобни игри, защо следващите "братя" са по-зле?

Превод със съкращения: Ганчо Каменарски

Още: Прага: Хибридната война цели разделение на обществото

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа