Чешките кръчми отвориха незаконно в знак на протест срещу ограниченията

7251
Чешките кръчми отвориха незаконно в знак на протест срещу ограниченията
Снимка: iStock

Пъбовете и ресторантите в Чешката република отвориха врати днес в знак на протест срещу правителствените ограничения заради Covid-19, които ги държат затворени от октомври.

Стотици фирми се присъединиха към протеста, организиран от движението "Chcipl pes", чието име се отнася до правителствената антиепидемична система PES, управляваща ограниченията.

"Ние сме разочаровани от правителството от дълго време и искаме да покажем, че то е избрало погрешния път", каза мениджърът Иржи Янечек на пивоварната и ресторанта "Maly Janek" в Джинце, югозападно от Прага, пред АФП.

"Писна ни и смятаме, че министрите трябва да обмислят напускането на постовете си", добави Янечек, съосновател на движението.

По време на обяд "Maly Janek" днес беше наполовина пълна с редовни отпиващи бира клиенти, семейства, които хапваха свински ребра или шницел и сервитьори и сервитьорки във вихъра си.

Говорителят на кметството в Прага Вит Хофман заяви пред АФП, че отворените ресторанти са изправени пред максимална глоба от 20 000 крони (932 долара) за нарушаване на правилата.

Чехия въвежда най-тежките ограничения досега

Чешкият здравен министър Ян Блатни обяви, че страната преминава в максималната пета степен на епидемиологична опасност от коронавирус. ...

Ресторанти, пъбове и барове, но също така и кина, театри, зоопаркове, фитнес зали и повечето магазини са затворени за 10,7-милионната нация в ЕС от октомври миналата година, с изключение на краткотрайно облекчаване преди Коледа.

Чешката република се бори да овладее разпространението на коронавируса от лятото, след като на два пъти зае мястото на най-тежката страна в Европа по отношение на нови инфекции и нови смъртни случаи. До момента тя е регистрирала над 930 000 случая на Covid-19 и 15 270 смъртни случая, като дневните нараствания са около 8 000 случая.

Създадено миналата есен, движението "Chcipl pes" организира няколко протестни събития, включително изграждане на километрова верига от бирени чаши в историческия център на Прага по-рано този месец. Отскоро то се превърна в политическо движение, като кръчмите служат като политически клубове, в които нейните членове и фенове могат да се срещат.

"Предимството на политическото движение е, че можем да се срещаме точно както нашите политици могат да се срещат в парламентарната столова", каза съоснователят на "Chcipl pes" Давид Биксадски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа