Четири държави от ЕС искат да се използват руски активи за възстановяването на Украйна

4012
Четири държави от ЕС искат да се използват руски активи за възстановяването на Украйна
Снимка: Getty images

Литва, Словакия, Латвия и Естония ще призоват във вторник за конфискация на замразените от Европейския съюз руски активи, за да се финансира възстановяването на Украйна след руското нахлуване. Това става ясно от съвместно писмо на четирите държави, цитирано от БГНЕС.

На 3 май Украйна оцени сумата, необходима за възстановяването на страната от разрушенията, нанесени от Русия, на около 600 млрд. долара. Но тъй като войната все още е в разгара си, тази сума вероятно е нараснала рязко, се казва в писмото, цитирано от Ройтерс.

Съветникът на руската мисия към ООН подаде оставка с думите "Никога не съм се срамувал толкова от страната си"

Съветникът на руската мисия към ООН в Женева Борис Бондарев обяви оставката си заради войната с Украйна. Писмото на дипломата е публику...

"Значителна част от разходите за възстановяването на Украйна, включително компенсациите за жертвите на руската военна агресия, трябва да бъдат покрити от Русия", се казва в писмото, което ще бъде представено във вторник на финансовите министри на ЕС. В него се призовава 27-те държави от блока да започнат да подготвят нови санкции срещу Москва.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

"В крайна сметка, ако Русия не спре военната агресия срещу Украйна, между ЕС и Русия не трябва да остават никакви икономически връзки като се гарантира, че нито един от нашите финансови ресурси, продукти или услуги не допринася за руската военна машина", се казва в него.

Четирите държави отбелязаха, че ЕС и съмишлениците му вече са замразили активи на руски физически и юридически лица и резерви на централната банка на стойност около 300 млрд. долара.

"Сега трябва да определим законни начини за максимално използване на тези ресурси като източник на финансиране - както за разходите за продължаващите усилия на Украйна да устои на руската агресия, така и за следвоенното възстановяване на страната", заявиха те.

Италия предложи план за прекратяване на войната, Русия го обмисля

Русия е получила мирния план, предложен от Италия за край на военния конфликт в Украйна и в момента го проучва. Това заяви в понеделник...

"Конфискацията на държавни активи, като например резервите на централната банка или собствеността на държавните предприятия, има пряка връзка и ефект в това отношение."

Досега ЕС е замразил активи на руски и беларуски олигарси и юридически лица на стойност около 30 млрд. евро.

Миналата сряда Европейската комисия заяви, че може да провери дали е възможно да се конфискуват замразени руски активи за финансиране на Украйна съгласно националните закони и законите на ЕС, но не спомена резервите на централната банка.

"Замразяването на активи е различно от изземването им", заяви говорителят на Комисията Кристиан Виганд. "В повечето държави членки това не е възможно и за конфискацията на активи е необходима наказателна присъда. Освен това от правна гледна точка частните субекти и активите на централните банки не са едно и също нещо", каза той.

Очаква се по-късно тази седмица Комисията да представи предложение за инкрииминирането в ЕС на нарушаването на ограничителните мерки, както и предложение за преразглеждане и укрепване на действащите правила на ЕС за конфискация и за укрепване на системата за възстановяване и конфискация на активи.

Няма храна и лекарства, има побой и разстрел: Разкази на украинци, минали през "филтрация"

"Какво ще стане, ако ти отрежем ухото?" - питат войниците Олександър Вдовиченко. След това го удрят по главата. Ударите идвали всеки п...

"В случаите, когато няма да бъдат намерени законни начини за конфискуване на активите, те трябва да се използват като лост и да бъдат освободени едва след като Русия компенсира Украйна за всички нанесени щети", се подчертава в писмото на четирите държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com