Човек на Кадиров: Русия изпрати военнопрестъпник като спасител в Турция (ВИДЕО)

8878
Човек на Кадиров: Русия изпрати военнопрестъпник като спасител в Турция (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн/YouTube/ЧГТРК "Грозный"

Начело на спасителния екип, който Русия изпрати на помощ в Турция след опустошителното земетресение, е много близкият до чеченския лидер Рамзан Кадиров Даниил Мартинов. Той е добре известен като оперативен агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и като надзирател на специалните отряди на Кадиров. Освен това именно Мартинов ръководеше през март 2022 г., малко след началото на руската инвазия в Украйна, превземането на град Бородянка в Киевска област, където бяха извършени редица военни престъпления от руските сили.

Понастоящем Даниил Мартинов фигурира в спасителната мисия, изпратена в Турция, като съветник на ръководителя на руското Министерство на извънредните ситуации, посочва  украинският журналист Андрей Цаплиенко в Telegram (ВИДЕО в края на текста).

Рамзан Кадиров твърди, че войната щяла да приключи през 2023 г. с победа за Русия

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че „специалната военна операция“, както Русия продължава да нарича агресивната си во...

Цаплиенко припомня, че на 5 март именно Мартинов лично ръководеше превземането на психоневрологичния интернат в Бородянка, където са взети за заложници около 500 души - пациенти, лекари и местни жители, включително повече от сто лежащо болни. По негово нареждане подстъпите около сградата са минирани, а тя самата е превърната в огнева позиция на руснаците. Същото се потвърждаваше и от информация на Украинските служби за сигурност.

Телевизия "24 Канал", позовавайки се на източници от украинското разузнаване, също отбелязва, че по всяка вероятност Мартинов е включен в руската спасителна мисия в Турция със съвсем различни задачи от това да спасява пострадали. Истинската му задача вероятно е да ликвидира един от чеченските лидери, получили убежище в Турция, да издири някои местни служители, които оказват значимо влияние върху продължаващата подрепа на Турция за Украйна, или да извърши някаква диверсия.

ОЩЕ: Украинците върнаха от плен и кучето от „Азовстал“, което бе откраднал Кадиров (СНИМКА)

телеграм

Източник: принтскрийн/YouTube/ЧГТРК "Грозний"

Кадиров си взе почивка от войната в Украйна - първо в Дубай, после на Малдивите

От 1 февруари насам чеченският лидер Рамзан Кадиров не е нито в Чечения, нито в Украйна. Той е отлетял за Малдивите, а къде точно е сег...

От украинските специални служби припомнят, че биографията на военнопрестъпника няма никаква връзка със спасителните операции. В началото на 2000-те години Мартинов се бие в Чечения като част от специалното подразделение на ФСБ „Алфа“. По-късно става началник на охраната на Кадиров като обучава личната му армия, занимаваща се с отвличане на хора и контрабанда на наркотици. След това се издига до заместник-началник на "Росгвардия" в Чеченската република. 

ОЩЕ: Кадиров: Ще мина през цяла Европа да очистя народите на Стария свят от мерзостите

След неуспеха с превземането на Киев през пролетта на 2022 г. Мартинов се връща в Русия и от юни 2022 г. вече е близък до министъра на извънредните ситуации Александър Куренков, допълва "24 канал". Той кандидатства за поста заместник-началник на Министерството на извънредните ситуации, но успява да стане само негов съветник.

Според изданието изпращането на военнопрестъпник диверсант в други страни под прикритието на дипломатически паспорт, като спасител или църковен служител е типично за Русия. През 2014 г. представители на руските спецслужби масово посещаваха украинската територия като "журналисти". Припомняме и примера с дейността на руския патриарх Кирил в Швейцария, където той е работел за КГБ под прикритие и с оперативния псевдоним Михайлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа