Човекът, който разкри истината за гръцкия фалит

8414
Човекът, който разкри истината за гръцкия фалит
Снимка: iStock

Прословутата гръцка дългова криза приключи, но дебатът за нея далеч не е свършил. Кой носи основната отговорност за икономическите неблагополучия на Гърция през последните години? Мнозина смятат, че това е Социалистическата партия ПАСОК. Основателят ѝ и дългогодишен правителствен ръководител Андреас Папандреу успяваше да получи огромни суми от ЕС. А и да похарчи голяма част от тях за предизборни подаръци.

Други са склонни да припишат вината на някогашната надежда на консерваторите Костас Караманлис, който управляваше Гърция между 2004 и 2009 година. За това време той успя почти да удвои публичния дефицит, угаждайки на електоралната си клиентела.

Таксиметровите шофьори в гръцката столица излизат на 24-часова стачка

24-часова стачка започнаха днес таксиметровите шофьори в гръцката столица Атина с решение на Синдиката на таксиметровите шофьори, преда...

А има и такива, които обвиняват не извършителя, а човека, който съобщи лошите новини. В случая с Гърция - онзи, който разкри истината и я е обяви пред Брюксел.

Честен държавен служител

Този човек е Андреас Георгиу. Работил е към Международния валутен фонд (МВФ), а като шеф на гръцката Статистическа служба ELSTAT между 2010 и 2015 година, Георгиу коригира данните за бюджетния дефицит на страната, като посочи значително по-висок от известния дотогава. Така той прекъсна традицията на т. нар. „гръцка статистика“ с разкрасени бюджетни данни. Заради това той беше многократно обвиняван, че петни името на своята родина. Опасявайки се от съдебна разправа, икономистът бе принуден да напусне родината си и сега живее в САЩ.

Въпреки всичко, съдебен процес имаше. Първоначално Георгиу беше все пак оправдан по обвинението за съобщаване на неверни данни за дефицита. Но през лятото на 2017 г. получи условна присъда от две години затвор по друго обвинение - за нарушаване на служебните задължения. Оттогава Георгиу води битка за своята репутация.

Победа в Страсбург

Мицотакис обеща добри новини за гръцката икономика

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обеща добри новини за гръцката икономика, става ясно от неговия Twitter. Поводът за това бяха данн...

Тази седмица бившият главен статистик на Гърция отбеляза частична победа. На 14 март 2023 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови, че Гърция е нарушила Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) по делото на Георгиу. И по-конкретно, посочи, че в наказателния процес срещу Георгиу в Атина е било нарушено правото му на справедлив процес (чл. 6 от ЕКПЧ).

Съдиите от Страсбург критикуват, че Върховният съд в Атина не е поискал Съдът на Европейския съюз (СЕС) - най-висшата съдебна инстанция в ЕС - да започне преюдициално производство, въпреки че Георгиу изрично е пожелал това по своя случай. Така съдиите са приели, че Гърция е виновна за отказ от правосъдие.

Преюдициалното производство е най-често срещаният вид производство пред Съда на ЕС. То има за цел да изясни дали националното право е съвместимо с правото на ЕС и дали се тълкува в съответствие с него. Атина настояваше пред ЕСПЧ, че запитване може да се разгледа само ако националният съд има съмнения относно съвместимото с ЕС тълкуване на национална разпоредба. Според Гърция в делото срещу Георгиу случаят не е бил такъв. Съдът в Страсбург обаче не прие тази аргументация.

Статистикът като изкупителна жертва

Още през 2017 г. гръцкият евродепутат Гиоргос Кирцос разкритикува наказателното производство срещу Георгиу. "Решението за поставяне на Гърция под надзора на ЕС беше взето много преди Георгиу да заеме главния пост в ELSTAT", заяви той за ДВ тогава. Той обясни, че дори само поради този факт обвиненията, че Георгиу е надул статистическите данни за дефицита и е вкарал страната в криза, са неоснователни.

Земетресение от 4,4 по Рихтер в Албания, усетено е и в Северна Гърция

Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер бе регистрирано в Албания в 4:30 ч. местно време (5:30 българско време), по данни на Европейския ...

Георгиу е трябвало да стане изкупителна жертва, защото се е опитал да въведе ред в бюджетните данни, коментира Кирцос пред ДВ. Консервативният политик уточни, че от 2014 г. насам, като член на Комисията по икономически въпроси на Европейския парламент, е направил всичко възможно, за да подкрепи Георгиу.

"Шамар" за привържениците на конспиративните теории

Бившият министър и настоящ конституционен съдия Евангелос Венизелос беше първият гръцки високопоставен политик, който коментира решението на съда в Страсбург. Според него то е "шамар в лицето" и "урок" за привържениците на конспиративните теории в Гърция, които все още спекулират около някакви уж мистериозни причини за дълговата криза.

"Удовлетворение за Георгиу от Европа" - така коментира най-многотиражният атински вестник "Та Неа" решението на съда, а реномираният "Катимерини" пише: "Шамар за гръцката правна система". Иначе решението на съда в Страсбург засега не се радва на особена популярност - включително и поради това, че гръцките журналисти стачкуваха в сряда.

 

Мицотакис е решен да освети истината за влаковата катастрофа в Гърция

"Всички искаме да знаем истината. Ще се погрижа да хвърлим много светлина върху точно това, което се случи. Не само вечерта на 28 февру...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com