COVID-19: Белгия планира масова ваксинация най-рано през пролетта

3282
COVID-19: Белгия планира масова ваксинация най-рано през пролетта
Снимка: iStock/Guliver

Целият свят очаква с нетърпение ваксината срещу новия коронавирус. В момента в Белгия се тестват няколко прототипа като се очаква резултатите да излязат до няколко месеца. Ако всичко е наред, масовата ваксинация може да започне най-рано през пролетта на следващата година. Това заяви на пресконференция вирусологът Стивън Ван Гухт, който е и председател на Националния научен съвет за борбата с COVID-19.

При масовата ваксинация първо ще се започне с най-уязвимите групи - възрастните хора и медицинските служители, посочи той, цитиран от БГНЕС.

COVID-19 в Белгия затвори барове и ресторанти. Бизнесът притеснен от фалит

Белгия отново се върна към строгите мерки в борбата с коронавируса. С извънредно обръщение премиерът Александър де Кроо обяви, че ...

Преди да дойде пролетта обаче ние трябва да изкараме зимата. А както се очаква ще бъде по-трудна, но ще се справим, уверен е вирусологът.

Попитан дали вирусът е по-заразен в сравнение с март когато избухна пандемията, Ван Гухт категорично отрече.

„Вирусът си е същия или много, много подобен на този през март и април. Обаче ситуацията е променена. В момента е по-студено. Хората прекарват повече време и срещи вкъщи. А така се увеличават и шансовете за по-лесно заразяване. Това е и обяснението за резкия скок на заболелите oт коронавирус през последните седмици. Няма нищо общо с характеристиките на вируса“, поясни още вирусологът.

Заради резкия скок на заболелите правителството въведе отново рестриктивни мерки, които влязоха в сила от 19 октомври и ще продължат един месец. Сред тях е въвеждане на вечерен полицейски час между полунощ и 05:00 часа, забрана за продажба на алкохол и ограничения при посещения по домовете.

Белгия не отхвърля варианта за повторно затваряне

В опит да избегнат ново блокиране заради нарастващия брой коронавирусни инфекции в Белгия, регионалните и местните власти предприеха со...

През следващия месец домакинствата могат да поканят вкъщи до 4 гости, и то едни и същи. Разменено гостуване може да стане на всеки две седмици. За тези гости трябва да се спазват правилата за дистанция.

Работата от разстояние, когато е възможно, отново става задължителна.

Затварят се баровете и ресторантите в цялата страна. Хранителните магазини и пазарите няма да се затварят, но ще са задължени да следват действащите противоепидемични мерки мерки. На този етап коледните пазари, зимните курорти и битпазарите са забранени.

Масово големите търговски вериги инсталираха на входовете пунктове, където още на влизането потребителите да дезинфекцират количката преди да я хванат. В магазина е забранено да се влиза без количка или кошница. Смята се, че тя е минималната дистанция между отделните посетители. На този етап страната не е въвела правило, че в магазин може да посещава само един член на семейството.

Нова забрана за тютюнопушене в Белгия

Белгийската футболна лига забрани тютюнопушенето по стадионите заради разпространението на новия коронавирус, предаде агенция Фокус. З...

Новите мерки се приемат сравнително спокойно от белгийците, няма опашки и презапасявания с продукти и тоалетна хартия както в съседна Германия например. Маските в магазините и откритите публични площи, като населените места като автогари и площади са задължителни. За сравнение Холандия все още не е въвела задължителното носене на маски в магазините, но и както при белгийците – влизането в магазин става само, ако сте се снабдили с количка – дори само да си купите пакетче дъвки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com