COVID-19 с "дълбоко въздействие" върху европейската космическа индустрия

2251
COVID-19 с "дълбоко въздействие" върху европейската космическа индустрия
Снимка: iStock

Ефектите на коронавируса се оказаха толкова изключителни, че дори Космосът не успя да се защити. Политиците в Европа предупреждават, че икономическото въздействие върху космическата индустрия може да достигне до 1 милиард евро. Това отчасти се свежда до инвестициите в частния сектор, които намаляват на фона на икономическия спад, пише Euronews.

Оливие Леметр, генерален секретар на „Евроспейс“, казва, че очаква тази година частните клиенти да инвестират по-малко в сателитни операции. Той смята, че космическата индустрия ще се нуждае от „огромна институционална подкрепа“ за научноизследователска и развойна дейност. Според Леметр това е нещо, което страните от ЕС не осъзнават напълно.

Докато държавите-членки се опитват да пестят, Европейската комисия настоява за инвестиции в космоса. Еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон туитва, че скорошното изстрелване на SpaceX от САЩ е напомняне за европейците, че „независимият достъп“ до космоса е „изключително важен“.

Този старт бе първото търговско начинание за американската космическа агенция НАСА. От 2011 г. американците плащаха на Русия милиони долари за достъп до космическите кораби "Союз".

Бретон твърди, че Европа трябва да се подготви да стане лидер в космоса и да разгърне „необходимите средства“ за това.

По отношение на изстрелванията Европа вече изостава от другите сили. През 2019 г. Китай направи 34 изстрелвания, Русия 21, САЩ 15, а Европейският съюз - само 2.

Въпреки това европейската космическа индустрия до голяма степен е фокусирана върху търговските спътникови операции, а не върху мисии до МКС.

Как да се възстанови европейската космическа мисия?

Ограниченията за придвижване се отразиха върху работата в Европейската космическа агенция (ESA). От 16 март Европейският център за космически операции работи с минимален персонал, за да спазва насоките за социално дистанциране.

Друго въздействие на коронавирус беше изстрелването на спътника Sentinel 6, което бе отложено за ноември 2020 г. Той е част от програмата на Коперник, която следи атмосферата на земята и покачването на морското равнище.

Учените от Европейската космическа агенция подчертават, че наблюдението на изменението на климата с космически технологии е от решаващо значение за постигането на въглероден неутралитет до 2050 г.

„Те (ЕС) се нуждаят от много стъпки, за да се стигне до там“, казва Йозеф Ашбахер, директор Програми за наблюдение на Земята в Европейската космическа агенция.

„Нивата на замърсяване са увеличени заради фабрики, промишленост, трафик и т.н., като селското стопанство, горското стопанство и много други сектори наистина са силно засегнати. Сателитите наблюдават тези промени, но могат да помогнат на лицата, вземащи решения, с информация, която е от значение за прилагането на правилни политики", допълва той.

В началото на блокирането в европейските страни, благодарение на спътника Copernicus Sentinel-5P можехме да наблюдаваме доколко замърсяването е спаднало заради гражданите, останали вкъщи.

Бюджетни съкращения и преосмисляне на политиката

Путин иска да се подобри качеството в космическата индустрия

Президентът на Русия Владимир Путин постави задача да се повиши качеството на ракетно-космическата индустрия, предаде ТАСС, цитирана от...

Новото предложение за бюджет на ЕС, публикувано миналата седмица, отдели 14,8 милиарда евро за космическото пространство, малко под сумата в предишния бюджет.

Някои евродепутати са против съкращения в този сектор.

„Това са важни програми, които се нуждаят от финансиране, тъй като носят висока възвръщаемост по отношение на икономиката, както и заради това, което се прави по отношение на научните изследвания в рамките на програмата „Хоризонт Европа“, казва Мария да Грача Карвальо (португалски евродепутат от ЕНП).

„Мисля, че по същество малките и средни компании с иновативния си дух ще използват космическите данни за създаване на нови услуги, които могат да бъдат много полезни за всички граждани“, добавя тя.

В европейската космическа индустрия работят 230 000 души. Тя генерира 8 милиарда евро в производството на оборудване и 60 милиарда евро в продажба на данни и услуги.

След коронавируса, светът го очаква бедност, кризи и конфликти

Преди известно време британският журналист Джереми Уорнър от The Daily Telegraph получил езотеричен видеозапис от полската певица Рия С...

Секторът вече помага на обикновените граждани в блокирането. Пандемията подчерта колко важни са дигиталните технологии, които ни поддържат свързани с работата, училището и семейството. Космическите решения включват сателитни комуникации, сателитна навигация, както и технологии за космически полет на човека. Сателитите могат да бъдат полезни при проследяване на пандемии - от отбелязване на свободни места на паркингите до наблюдение на потоци от хора, които могат да образуват огнища.

Дори в сферата на здравеопазването ESA заявява, че „телемедицината с космическа помощ“ е помогнала на медиците да се грижат за пациенти от разстояние.

Вижте още:

Един от астронавтите от Crew Dragon е пострадал леко при влизането в МКС (ВИДЕО)

Crew Dragon на SpaceX излетя успешно, Тръмп говори за нови, "велики оръжия" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа