COVID-19 води до мозъчни увреждания, инсулт и психоза по-често от предполаганото

4054
COVID-19 води до мозъчни увреждания, инсулт и психоза по-често от предполаганото
Снимка: iStock

Учените вече предупредиха за потенциална вълна от мозъчно увреждане, свързано с коронавируса, но нови доказателства сочат, че може да доведе до тежки неврологични усложнения като възпаление, психоза и делириум, и че такива увреждания могат да бъдат по-чести, отколкото се смяташе първоначално.

Проучване на изследователи от Университетския колеж в Лондон описва 43 случая на пациенти с COVID-19, които са претърпели временна мозъчна дисфункция, инсулти, увреждане на нервите или са изпитали други сериозни мозъчни ефекти. Проучването се добавя към последните изследвания, които също установяват, че заболяването може да увреди мозъка, твърди „Sabah“.

Коронавирусът разбива ендокринната система

Коронавирусът предизвиква нарушения в ендокринната система са установили лекари от Националната болница в Шри Ланка, съобщи „Jour...

„Дали ще видим мащабна епидемия от мозъчни увреждания, свързани с пандемията, може би подобна на епидемията от летаргичен енцефалит през 1920-те и 30-те години на миналия век след грипната пандемия през 1918 г., остава да се види“, казва Майкъл Занди от Института по неврология на колежа, съизследовател в проучването.

COVID-19 до голяма степен е респираторно заболяване, което засяга белите дробове, но невролозите и лекарите-специалисти по мозъчните увреждания казват, че възникват доказателства за въздействието му върху мозъка.

„Притеснявам се, че вече имаме милиони хора с COVID-19. И ако след една година имаме 10 милиона възстановени хора и тези хора имат когнитивен дефицит... тогава това ще се отрази на тяхната работоспособност и способността им да се занимават с ежедневни дейности", казва Адриан Оуен, невролог от Западния университет в Канада.

В проучването, публикувано в списание „Brain“, при девет пациенти, които имат мозъчно възпаление, е диагностицирано рядко състояние, наречено остър дисеминиран енцефаломиелит (ADEM), което се наблюдава по-често при деца и може да бъде предизвикано от вирусни инфекции. Екипът заяви, че обикновено има около един възрастен пациент с ADEM на месец в тяхната специализирана клиника в Лондон, но това е нараснало до една седмица в периода на проучването, нещо, което те определят като "притеснително увеличение".

„Като се има предвид, че болестта съществува само от няколко месеца, все още може да не знаем какви дългосрочни увреждания може да причини COVID-19“, казва Рос Патерсън, който ръководи изследването. „Лекарите трябва да са наясно с възможните неврологични ефекти, тъй като ранната диагноза може да подобри резултатите на пациента.“

Новият щам на коронавируса е три до шест пъти по-заразен от предишния

Настоящият доминиращ щам на COVID-19 е три до шест пъти по-заразен от първоначалния вариант, появил се в Китай, показва ново проучване....

Според Оуен, новите доказателства подчертават необходимостта от големи, подробни проучвания и събиране на данни в световен мащаб, за да се оцени колко често се стига до подобни неврологични и психиатрични усложнения.

"Тази болест засяга огромен брой хора", каза Оуен. „Ето защо е толкова важно да съберем тази информация сега.“

Друго важно откритие на изследването е, че сериозни проблеми могат да възникнат дори при хора с леки случаи на вируса. Досега бяха известни само тежки инфекции на COVID-19, които излагат пациентите на риск от неврологични усложнения.

„Идентифицирахме по-голям от очакваното брой хора с неврологични състояния, като възпаление на мозъка, което не винаги корелира с тежестта на респираторните симптоми“, каза Занди.

Изследването показало, че никой от пациентите с неврологични проблеми не е имал COVID-19 в цереброспиналната си течност, което предполага, че вирусът не атакува директно мозъка им. Може би от решаващо значение е, че екипът установил, че диагнозите на ADEM "не са свързани с тежестта на респираторната болест COVID-19".

Нов експеримент в Китай - маймуни изграждат имунитет срещу коронавируса

Маймуни, заразени с новия коронавирус, отговорен за пандемията COVID-19, са били защитени от реинфекция до 28 дни по-късно, показва кит...

* Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа