Дания отнема гражданството на сирийските бежанци

1749
Дания отнема гражданството на сирийските бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Дания реши да отнеме гражданските права на сирийските си бежанци, независимо от призивите на Брюксел да не депортира никого обратно в разкъсваната от война близкоизточна страна, съобщава EU Observer.

Скандинавската държава е първата страна-членка на ЕС, която въведе законодателство за отнемане на гражданството на сирийци, което обоснова с факта, че в Дамаск вече няма рискове за завръщането им, предаде агенция Фокус.

Както писа „Фокус“ на 18 март, министерството на вътрешните работи на Дания вече предложи въвеждане на квоти за „незападно“ население в градовете на страната. Таванът за такива жители в датските квартали ще бъде до 30%, като от вътрешното ведомство обясниха инициативата с това, че твърде много чужденци от „незападен произход“ „ще увеличат риска от появата на религиозно и културно паралелно общество“.

Спор за COVID-паспортите в Дания: Билет към свободата или ограничение?

В Копенхаген стотици излязоха по улиците в знак на протест срещу въведения COVID-паспорт, който започна да действа в Дания в начал...

Досега в Дания ежегодно се публикува списък с така наречените „гето територии“. Такива са кварталите с повече от хиляда жители, повече от половината от които са от „незападен” произход и отговарят на два от четирите критерия: над 40% безработица, над 60% от хората на възраст от 39 до 50 години са без висше образование, с три пъти по-висок процент на престъпност от средния за страната и с доходи на жителите над 55% под средния за региона.

Сега 15 области попадат в обхвата на тази наредба, други 25 са класифицирани от датското министерство на вътрешните работи като застрашени. Наред с други неща, престъпленията, извършени в градските райони от списъка, могат да бъдат по-строго преследвани. Също така, има задължителен надзор на деца на възраст от една година. Ако това задължение не бъде изпълнено, родителите са лишени от държавни помощи.

Дания налага най-строгата миграционна политика в Европа от няколко години. Ситуацията не се е променила от идването на власт на премиера от лагера на социалдемократите Мете Фредериксен през юни 2019 г.

Около 14% от населението на Дания са или мигранти, или граждани с миграционен произход. Това не е много в сравнение с Германия, където около всеки четвърти е чужденец или поне има един родител чужденец.

ЕС ще финансира пет нови бежански лагера на егейските острови

Европейският съюз ще финансира пет нови бежански лагера на егейските острови в Гърция, съобщава електронното издание на атинския ежедне...

В друга страна, която до скоро бе смятана за една от най-толерантните спрямо бежанците в ЕС – Швеция, правителството предложи временните по-строги миграционни правила в страната да бъдат направени постоянни, с което окончателно ще се въведат квоти за предоставянето на убежище на бежанци.

Според законопроекта бежанците в Швеция вече ще получават тригодишни разрешителни за пребиваване. Но те ще бъдат превърнати в права на постоянно пребиваване само ако имигрантите отговарят на изисквания като познаване на шведския език, шведското общество или достатъчен доход.

Кандидатите ще трябва да издържат и членовете на семействата, когато кандидатстват за събиране не семейство, както и да не са извършили никакви сериозни престъпления.

Законопроектът бе предложен от социалдемократите - в съюз със Зелените, и цели да замени сегашните временни правила, които са в сила от 2016-та година. Преди това в Стокхолм , с много малки изключения, винаги издаваха разрешения за пребиваване на бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа