Даренията за възстановяването на "Нотр Дам" разединиха Франция

5792
Даренията за възстановяването на "Нотр Дам" разединиха Франция
Снимка: iStock/Guliver

"Дълбоко вярвам, че трябва да превърнем тази катастрофа в възможност да се съберем заедно", заяви френският президент Еманюел Макрон в телевизионното си обръщение след пожара в "Нотр Дам" тази седмица. Усещането за национално единство продължи по-малко от 48 часа, пише AFP.

След като политическите партии спряха кампаниите си за изборите за Европейски парламент след пожара в понеделник вечерта, до сряда избухнаха раздори за частните дарения, обещани за възстановянето на шедьовъра.

Френският министър на културата се закани да сложи край на споровете за това дали някои от тези 850 млн. евро, обещани за възстановяването на катедралата "Нотр Дам", биха могли да бъдат по-добре изразходвани за бедните или нуждаещите се.

"Това безсмислено разискване се състои от казването на "това са твърде много пари за "Нотр Дам", когато на други места има нужда". Разбира се, има нужда от пари за социалната система, за здравеопазването, за борбата с изменението на климата", каза министърът на културата Франк Ристер пред радио RMC. "Но нека да оставим този необичаен изблик на щедрост да върви по пътя си", призова той.

Някои от най-големите френски компании и най-богатите магнати, включително съперниците в областта на луксозните стоки Франсоа-Анри Пино и Бернар Арно, са обещали суми от 100 млн. евро или повече за "Нотр Дам", след като в понеделник вечер храмът беше поразен от пожар.

Огромните суми са критикувани в страна, където неравенството в доходите и тежкото положение на домакинствата с ниски доходи са в центъра на вниманието по време на петмесечни демонстрации от страна на протестиращите "жълти жилетки".

Ристер припомни, че "Нотр Дам" е "не само стари камъни. Това е част от нашата идентичност, нашата нация, европейска култура".

Някои леви политици твърдят, че свръхбогатите дарители могат най-добре да помогнат за опазването на културното наследство на страната, като изцяло плащат данъците си - или помагайки на "човешката катедрала" на нуждаещите се хора.

Die Presse: Пожарът в "Нотр Дам" обедини разединената нация

Опустошителният пожар в историческата катедрала "Нотр Дам" в Париж обедини разидената френска нация. Това констатира австрийският нацио...

"С едно кликване, 200 милиона, 100 милиона. Това показва неравенството, което ние редовно осъждаме в тази страна", заяви ръководителят на профсъюза CGT Филип Мартинес. "Ако те могат да дадат десетки милиони за възстановяване на "Нотр Дам", тогава трябва да спрат да ни казват, че няма пари, за да помогнат за социалната спешна помощ (във Франция)", добавя той.

Огромните данъчни облекчения за даренията също предизвикаха безпокойство, което накара Пино да обяви, че ще се лиши от отстъпката за приноса си. "Много е тревожно да се види как във Франция си критикуван, дори когато правиш нещо", заяви Арно на среща на акционерите, когато го попитаха за разправиите.

Други приоритети

Консервативните френски политици също изразиха загриженост относно перспективата за добавяне на модерна архитектура към катедралата "Нотр Дам", след като правителството отправи покана за проектни предложения за нов покрив и заострен връх на кула.

41-годишният Макрон е поставил петгодишна цел за завършване на реконструкцията и каза, че "може да се представи елемент на модерна архитектура".

Парижката "Света Богородица" - история на един храм, който надживя времето

Катедралата "Нотр Дам" в Париж се запали снощи (15 април). Целият покрив на Парижката "Света Богородица" (както наричат още храма) се с...

"Нека спрем тази лудост: трябва да имаме абсолютно уважение към френското наследство", каза Жордан Бардела от крайнодесния Национален сбор, който отхвърли идеята, че може да се добави "нещо от модерното изкуство". "Съвременното изкуство ме прави носталгичен към изкуствата от миналото", добави той.

Огромните суми, обещани за възстановяване на катедралата, също така привличат вниманието в чужбина. Шведската тийнейджърка и активистката в борбата срещу климичните промени Грета Тунберг също използва усилията за възстановяване, за да подчертае посланието си, че околната среда трябва да бъде най-големият приоритет на човечеството.

"Нотр Дам" ще бъде възстановена, надявам се, че основите ѝ са здрави, надявам се, че нашите основи са още по-силни, но се страхувам, че те не са", каза тя пред Европейския парламент, имайки предвид борбата срещу изменението на климата.

Писателят и и историк Майк Стъчбери, който пише за Huffington Post, напомня на дарителите за тяхната отговорност към бедните. "Важно е за някои да си спомнят, че такава прекрасна сграда е била построена, за да празнува вяра, която подчертава даването на помощ и утеха на бедните, независимо кои са те", каза Стъчбери.

Във Великобритания сатирична онлайн статия стана хит, след като сравни реакцията с бедствието в "Нотр Дам" и фаталния пожар в лондонската кула Гренфел през 2017 г., при който 71 души загубиха живота си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа