X
 
 

Десетки евродепутати поискаха от ЕП да гарантира, че Пучдемон ще стане евродепутат

1173 0
Десетки евродепутати поискаха от ЕП да гарантира, че Пучдемон ще стане евродепутат
Снимка: Getty Images/Guliver
76 евродепутати поискаха от ръководството на Европейския парламент да защити трима каталунски сепаратисти, избрани за евродепутати на вота в края на май.

В писмото, под което стоят подписите на 76 депутати от различни партии в Европарламента се казва: "Очевидно е, че има намерения да бъдат възпрепятствани тези народни представители да получат правата и свободите, предвидени за всеки евродепутат, като същевременно се избягва дебат в Европейския парламент, който може да постави под въпрос съдебното дело срещу каталунски политици и обществени фигури."

Испания няма да прекрати делото срещу Пучдемон

Испанският Върховен съд отказа да удовлетвори молбата на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и бившия съветник на регионалното прав...

Испания блокира получаването на акредитациите на тримата, сред които личат имената на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон и заместника му Ориол Жункерас, което не им дава възможност да заемат постовете си на евродепутати и да се възползват от имунитета, който носят постовете.

Жункерас в момента е арестуван и съден по голямото дело за държавна измяна срещу политици, опитали да обявят едностранно независимост на Каталуния. Освен него и Пучдемон, избран е и Тони Комин, който както Пучдемон избяга в чужбина, за да не бъде арестуван. Те не могат да отидат в Мадрид, за да получат акредитациите си като евродепутати, защото в Испания ще бъдат задържани.

Actualno.com

Етикети: