Дипломатическа война между Чехия и Русия заради взрив, свързан с български оръжеен търговец

3733
Дипломатическа война между Чехия и Русия заради взрив, свързан с български оръжеен търговец
Снимка: БГНЕС

Петима дипломати ще останат в чешкото посолство в Москва, след като Русия обяви 20 служители на дипломатическата мисия на републиката за "персона нон грата". Това каза пред журналисти ръководителят на международния отдел на президентската администрация на Чешката република Рудолф Йиндрак. Чешките дипломати трябва да напуснат Русия до края на утрешния ден, 19 април.

"Петима дипломати ще останат там [в посолството на Чехия в Руската федерация]. Хората, които трябва да напуснат [Русия], не са агенти [на чешките специални служби]. Те имат 24 часа да напуснат [Руската федерация], но ние [в случая със служителите на руското посолство] - 48 часа", каза Йиндрак.

Прокуратурата не е прекратила досъдебното производство по случая "Гебрев"

Прокуратурата отрече да е прекратила досъдебното производство за опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и още двама душ...

Според него, на практика всички служители на политическия отдел на чешкото посолство трябва да напуснат Русия. Ийндрак заяви, че е проява на липса на разбиране защо руската страна отзовава двама служители повече от чешката.

Както посочи по-рано външното министерство на Русия, "не може да не се види американска следа в действията на Прага". Министерството подчерта, че решението за експулсиране на руските дипломати е взето "под необосновани и преувеличени предлози" относно участието на руските специални служби във взрива във военните депа във Врбетице през 2014 година.

Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек, който е и временен министър на външните работи на републиката, информира, че 16 чешки дипломати и четирима служители от техническия персонал на посолството на републиката са изгонени от Русия. Специален борд на чешките ВВС ще лети за да ги върне в родината. "[Чешкият посланик Витезслав] Пивонка остава в Москва", каза политикът.

Чешкият премиер Андрей Бабиш и Хамачек обявиха в събота експулсирането на 18 служители на руското посолство в Прага, които според чешката страна са "служители на руските специални служби". Тази стъпка е предприета във връзка с разкритите обстоятелства на експлозиите през 2014 г. в склада за боеприпаси в село Врбетице. А според казаното през почивните дни от Прага, взривовете са свързани с България и по-точно с оръжейния търговец Емилиян Гебрев - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Припомняме, че от изявления от чешкото правителство стана ясно, че заподозрени за взривовете са двама руски агенти от отдел 29155 на ГРУ, който има за задача да извършва саботажи, диверсии и убийства. Двамата пътуват до Великобритания през март 2018 г. под имената Руслан Боширов и Александър Петров и са сочени за част от ударния екип, използван срещу Сергей Скрипал. Под името Бошнаров е разпознат Анатолий Чепига, а под това на Александър Петров - Александър Евгеневич Мишкин - какво е известно за двамата, НАУЧЕТЕ ТУК!

Гебрев иска отравянето му да се разследва с тези на Скрипал и Навални

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев поиска Брюксел да разгледа на предстоящия Съвет на Европейския съюз и неговото отравяне, редом с тов...

Огромна експлозия унищожи склад за боеприпаси в гора в Чешката република на 16 октомври 2014 г. Прозорците на близките сгради бяха изпотрошени, а местните училища бяха евакуирани. На мястото седмици по-късно бяха открити останките на двама мъже - на 56 и 69 години, които са работили на мястото.

Първоначално се предполагаше, че взривът е инцидент. След отравянето на семейство Скрипал в Солсбъри, европейските служби за сигурност разследваха поредица от необясними досега събития. За чешката полиция това включваше експлозията в оръжейния склад през октомври 2014 година. Решаващата находка, съобщиха пред BBC източници от Чехия, близки до разследването, е имейл, изпратен до Imex Group - компанията, която е стопанисвала склада. Твърди се, че той е изпратен от Националната гвардия на Таджикистан. В него е поискан достъп до мястото на двама мъже за инспекция. Към имейла са били приложени сканирани паспорти. Твърди се, че мъжете са Руслан Табаров от Таджикистан и Николай Попа, молдовски гражданин. Снимките съвпадат с тези на Чепига (Боширов) и Мишкин (Петров).

На 11 октомври, 2014 г. двамата са използвали същите самоличности както в Солсбъри - Руслан Боширов и Александър Петров, за да пристигнат на летището в Прага. Два дни остават в Прага, след което на 13 октомври отсядат в Острава, близо до склада за боеприпаси. Хотелската им резервация е до 17 октомври, но в деня на взрива - 16-и октомври те летят от Виена обратно за Москва.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че страната трябва да реагира на разкритията, обвързващи взрива с руското ГРУ. Страната ще информира съюзниците на НАТО и Европейския съюз за подозренията си и ще обсъди въпроса на следващата среща на външните министри на ЕС, заяви изпълняващият длъжността външен министър Ян Хамачек.

Защо руското разузнаване ще взривява склад за оръжие в Чехия?

The Insider: Един от отровителите на Емилиян Гебрев е бил дипломат

Един от ключовите участници в отравяне на Емилиян Гебрев, известен под името Георгий Горшков и обявен за издирване в действителност е Е...

Един от хората, съхраняващи боеприпаси там, е български търговец на оръжие Емилиян Гебрев, съобщи BBC, позовавайки се на свои източници.

Това дава нова връзка към руското разузнавателно звено 29155.

През април 2015 г., шест месеца след експлозията в Чехия, Гебрев се разболява тежко в София. След месец в болница той е изписан, но след това отново се разболява. Въпреки подозренията, българските власти не постигат напредък в разследването и остават със заключението, че Гебрев е пострадал от хранително отравяне.

Едва след събитията в Солсбъри през 2018 г. на този случай беше обърнато повече внимание. Лице, използващо името Сергей Федотов, е идентифицирано като пребиваващ във Великобритания, за да наблюдава отравянето в Солсбъри. Установява се, че той е бил в България по време на отравянето на Гебрев.

Според разследването на българските власти, Федотов и други двама мъже от ГРУ 29155 са се настанили в хотел в същия комплекс, където се намира офиса на Гебрев през април 2015 г. и са настоявали за стаи с изглед към подземния паркинг. Запис от паркинга, показан с разрешението на български прокурор миналата година, показва как мъж се приближава до автомобилите на Гебрев, на сина му и на негов бизнес партньор, които също се разболяват по-късно. Смята се, че токсично вещество е било размазано по дръжките на колите - подобно на начина, по който "Новичок" се е озовал върху дръжката на вратата в къщата на Сергей Скрипал. Има обаче и друга версия как е станало покушението, като тя е повече от скандална и сочи към връзка с МВР - НАУЧЕТЕ ТУК!

Бивш шеф на ДАНС: Русия мина определена граница с шпионажа

Това е практика на разузнаването да създава легенда за шпиони. Шпионинът си създава име и професия, като започва да работи в страната, ...

Въпреки че има резервиран обратен полет два дни по-късно, Федотов напуска България на 28 април – денят, в който е отровен Гебрев.

Защо Гебрев става мишена на ГРУ?

Съобщава се, че той е доставял оръжия на редица държави против интересите на Москва, включително в Украйна и на други държави, конкурирайки се с руските доставчици в Азия. А една бизнес сделка може също да го е довела до пряк конфликт с мощни руски бизнесмени, свързани с ГРУ.

Експлозията в чешкото депо през октомври 2014 г. изглежда е била опит да се накърни бизнесът на Гебрев или да послужи като предупреждение, което след това е последвано от опита за убийството му, смятат чешките служби. Но единствените хора, които загубиха живота си, бяха двамата невинни чешки работници във взривения през 2014 г. склад. 

Подразделение 29155

„Росатом” може да не бъде допуснат до търга за строителството на АЕЦ в Чехия

Напрежението в отношенията между Москва и Прага може да се отрази на решението дали Русия да бъде допусната до търга за строителството ...

Чехия насочи вниманието си специално към звено 29155 на ГРУ. Според публични данни, изнесени от разследващия сайт Bellingcat, неговата основна задача е организация на саботажи, диверсия и убийства. Смята се, че то наброява около 200 души, но само с малко над 20 активно изпълняват операциите, а останалите членове са помощен персонал.

Освен горепосочените случаи в Солсбъри със семейство Скрипал, България и Чехия, подразделението се свързва и с други операции, включително опит за преврат в Черна гора през 2016 г.

Още: "Ню Йорк Таймс": Как отравяне в България откри руски убийци в Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа