Джо Байдън: Русия не търси нова студена война

2043
Джо Байдън: Русия не търси нова студена война
Снимка: Getty Images

Американският президент Джо Байдън заяви, че според него руският лидер Владимир Путин не търси нова студена война със САЩ. Изявлението си той направи след срещата между двамата в Женева, предава БГНЕС.

"Не мисля, че той търси студена война със САЩ", каза Байдън на пресконференция след приключването на руско-американската среща на върха в Женева. По време на преговорите той заяви, че това не е в интерес на нито една от страните. "Има истински перспективи за нас да подобрим значително отношенията между нашите две страни, без да жертваме нещо, основаващо се на нашите принципи и ценности", каза Байдън на пресконференция след срещата на върха между САЩ и Русия.

Русия и САЩ удължават договора СТАРТ-3 за 5 години

Както САЩ, така и Русия са особено отговорни за стратегическата стабилност в света. Това съобщи пред репортери руският президент Владим...

Президентът на САЩ заяви още, че "дневният му ред" не е насочен срещу Русия. "Казах на президента Путин, че моят дневен ред не е насочен срещу Русия или някой друг. Той е насочен към американския народ. Борбата с пандемията, възстановяването на икономиката ни, възстановяването на отношенията по света с нашите съюзници и приятели и защитата на американския народ. Това е моята отговорност като президент", каза Байдън на пресконференция след разговорите с руския лидер. "Все пак Русия не трябва да се опитва да ръководи света", каза американският президент. 

По време на срещата страните обсъдиха нерешени двустранни въпроси, стратегическата стабилност и регионалните конфликти, както и въпроси за информационната сигурност и борбата с киберпрестъпността. За Байдън атмосферата на срещата с Путин е била добра и позитивна.

Това е първата среща между Байдън и Путин след встъпването в длъжност на първия за президент на САЩ. Байдън подари на Путин авиаторски очила и кристална статуетка, съобщи РИА Нвости. Според Байдън отношенията с Русия трябва да бъдат предсказуеми и стабилни.

Въпросите за човешките права ще продължат да бъдат обект на бъдещи дискусии, подчерта американският лидер. САЩ ще продължат да повдигат въпроси като тези по случая с Навални. "Последиците от възможна смърт на Навални в затвора биха били катастрофални за Русия на световната сцена“, каза Байдън.

След Женева: Русия и САЩ връщат посланиците си, ще работят заедно за киберсигурност

Руският президент Владимир Путин заяви, че по време на преговорите с американския му колега Джо Байдън са се договорили за връщане на п...

По отношение на въоръжението Байдън каза, че трябва да се постави под контрол системата на въоръжение, която съкращава времето за реакция. Байдън е обсъдил с Путин и хуманитарните коридори в Сирия и е изразил загриженост по отношения на Беларус. Двамата са разговаряли и за ситуацията в Афганистан.

Американският президент заяви, че на срещата с руския лидер Владимир Путин той е потвърдил непоклатимата подкрепа на Вашингтон за Украйна. "Потвърдих непоклатимия ангажимент на Съединените щати да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Договорихме се да участваме в дипломация за прилагане на споразуменията от Минск", каза той след срещата на върха Русия-САЩ.

"Икономическият разцвет на Русия е в интерес на САЩ, докато тя съблюдава международните норми“, каза Джо Байдън след срещата в Женева. "За мен не е проблем да правя търговия с Русия, но тя трябва да се придържа към тези норми“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа