Джонсън и Юнкер обявиха в Twitter: Има сделка за Brexit, дали обаче няма нова бариера?

3839
Джонсън и Юнкер обявиха в Twitter: Има сделка за Brexit, дали обаче няма нова бариера?
Снимка: Getty Images/Guliver

Имаме сделка - това написаха почти едновременно в Twiiter британският премиер Борис Джонсън и все още действащият председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

 

Споразумението беше описано от Юнкер като "справедливо и балансирано", като той призова на заседанието си довечера Европейският съвет да го приеме, а Джонсън заяви в стил, наподобяващ този на американския президент Доналд Тръмп, че "имаме страхотна нова сделка, с която си връщаме контрола" и че британският парламент трябва да я одобри в събота, 19 октомври. Това е крайният срок за одобрение - след това, съгласно закона "Бен", ако няма одобрена сделка с ЕС за излизането на Острова, следва да бъде искано ново отлагане. Засега датата на излизане е 31 октомври.

Припомняме, че предложението, с което Джонсън отиде в Брюксел, е да има "твърда граница", но в Ирландско море, не на сушата между Ирландия и Северна Ирландия. Сега в 64-те страници на новото споразумение пише, че ще има икономическо и търговско сътрудничество между ЕС и Великобритания, с уважение към единството на Общия пазар на ЕС, Митническия съюз, както и британския вътрешен пазар. Изрично е записано, че ще бъде признато британското право на независима търговска политика, но има и текст, че двете страни ще работят по договорености за споразумение за свободна търговия след Brexit.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние посочи какво точно се случва с ирландската граница, която следва да е и митническата граница между ЕС и Великобритания – препъникамъкът в преговорите между Лондон и Брюксел досега, тъй като Ирландия е част от Обединеното кралство и отделни митнически правила там биха разклатили самото кралство. Барние каза следното – британските власти ще могат да налагат каквито искат мита върху стоки, идващи от трети страни, които няма опасност да преминат на Общия европейски пазар. Ако обаче може да преминат на Общия европейски пазар, тогава британските власти ще налагат мита, съобразени с правилата на Общия европейски пазар. Барние обаче не обясни как ще се прави оценка кои стоки може да стигнат до Общия европейски пазар. А физически проверки на стоки ще се правят само в пристанищата, не и на сухопътната граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Що се отнася до т.нар. предпазен механизъм – колко дълго време ще се прилагат съобразените с ЕС правила за търговия в Ирландия и Северна Ирландия след Brexit, Барние посочи, че парламентът на Северна Ирландия ще може на всеки 4 години да казва с просто мнозинство дали иска нещата да продължават както е договорено сега или не. При съгласие, периодът се удължава с 4 години. При несъгласие, Обединеното кралство и ЕС имат 2 години, за да измислят друг начин да не бъде върната "твърдата" граница между Ирландия и Северна Ирландия. Само че северноирландският парламент не се е събирал на сесия от 3 години.

Сделка с ЕС, но противоречия на Острова

Тежък удар получи британският премиер Борис Джонсън, след като партньорите му в британския парламент от северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) обявиха, че не могат да подкрепят плановете за сделка с Брюксел, "такива, каквито са в момента", предаде BBC.

Новината стана факт преди съобщенията на Джонсън и Юнкер, но юнионистите потвърдиха, че остават на същата позиция, както и преди. Подкрепата на северноирландската партия е решаваща за това Джонсън да прокара самата сделка в британския парламент, за да може страната да напусне Европейския съюз на 31 октомври. Част от членовете на собствената му партия заявиха, че без подкрепата на ДЮП те самите няма да гласуват в подкрепа на споразумението.

От партията заявяват, че ще продължат да работят с правителството, в опит да се постигне "разумна" сделка. Новината идва преди срещата на върха на ЕС тази вечер, на която се предполага, че ще има готов вариант за обновената сделка за Брекзит.

Демократичната юнионистка партия има проблем с елементи от ревизирания план на британския премиер за Северна Ирландия. Партията не може да подкрепи положенията за митниците (Джонсън иска физически проверки на стоки, идващи от Ирландия към Северна Ирландия и обратно, но не на самата граница, а на други места, включително договорени с доставчици и търговци), съгласието на северноирландския парламент (на всеки 4 години той да гласува дали споразумението да важи, но парламентът на Северна Ирландия не се е събирал на сесия от почти 3 години), а и отделно има липса на яснота по отношение на ДДС. Това поставя самата сделка в опасност.

Париж: Има положителен импулс за сделка по Brexit

Франция приветства "положителния импулс" в преговорите, насочени към осигуряване на споразумение за условията на излизане на Великобрит...

Предложенията на Джонсън за нова сделка за Brexit предвиждат премахване на спорния предпазен механизъм за Ирландия. Но плановете му включват Северна Ирландия да бъде третирана различно от останалата част на Великобритания, за което Демократичната юнионистка партия и други имат големи притеснения. Северноирландската партия иска гаранции за така наречения "механизъм за съгласие" - идея на Джонсън, според която Северна Ирландия има думата дали да влезе в сила. Проектът на споразумение съдържа механизъм, който позволява на Северна Ирландия да одобрява или да отхвърля плановете за границата. Това ще даде шанс на парламента на Северна Ирландия да подложи на гласуване договореностите след Брекзит четири години след приключването на транзитния период през 2020 година - ако обаче парламентът изобщо се събере на сесия.

Допълнително с това Джонсън се опитва да си осигури подкрепата на поддръжниците на Brexit от Консервативната партия.

Премиерът е изправен и пред още един краен срок в събота (19 октомври), а именно изпълнение на закона "Бен" - ако британският парламент не постигне споразумение за Brexit до 19 октомври, премиерът трябва да пише на ЕС за отлагане напускането на Общността до 31 януари 2020 година. Вчера министърът за Brexit Стивън Баркли потвърди, че Джонсън ще изпрати писмо, ако няма сделка до събота.

Правителството на Обединеното кралство все още не е одобрило правен текст и ДЮП остава недоволна от елементите на преработения план на премиера за Северна Ирландия.

В съвместно изявление, публикувано днес, лидерът на ДЮП Арлин Фостър заяви, че дискусиите с правителството продължават, но "докато нещата стоят така, ние не можахме да подкрепим това, което се предлага по въпросите с митническите споразумения и липсва яснота относно ДДС".

Елизабет II: Приоритет на правителството е Brexit на 31 октомври (ВИДЕО И СНИМКИ)

Приоритетът на британското правителство е да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, обяви в речта си пред парламента на Обединен...

"Ще продължим да работим с правителството, за да се опитаме да постигнем разумна сделка, която работи за Северна Ирландия и защитава икономическата и конституционна цялост на Обединеното кралство", добавиха Арлин Фостър и Найджъл Додс.

Консерваторът Робърт Джерик заяви, че това е "много чувствителен момент в преговорите", и въпреки че все още има "възможност" за сделка, това изисква "по-усилена работа и повече прагматизъм от всички страни".

След новината от Брюксел, лидерът на лейбъристите Джереми Корбин също отхвърли сделката. Той категорични поиска нов референдум като окончателно решение на Brexit.

Предложенията на Борис Джонсън за нова сделка за Brexit зависят от преодоляването на главния препъни-камък - решението на ирландските гранични въпроси, договорено от бившия премиер Тереза Мей, което се оказа неприятно за много депутати. Въпреки това, плановете му биха накарали Северна Ирландия да се третира по-различно от останалата част от Обединеното кралство - нещо, за което ДЮП, освен всичко друго, има големи притеснения. Фактически ДЮП крепи консервативното правителство след общите избори през 2017 г., припомня BBC.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа