Докато Путин бомбардира Украйна, руснаци помагат на украинците да избягат

12831
Докато Путин бомбардира Украйна, руснаци помагат на украинците да избягат
Снимка: Getty Images

Украинските бежанци, които нямат друг избор, освен да се измъкнат от войната в посока Русия, получават помощ от необичаен източник – мрежа от руски доброволци. Стотици хора им помагат да попълнят правилно документите си и да напуснат страната или към Прибалтийските републики, или към Грузия.

В мащабната организация влизат антивоенни активисти и хора, които по принцип работят в доброволчески организации. Други руснаци отделят от свободното си време или излизат в отпуск от работа, за да се включат в каузата, разказват Financial Times и Reuters. Мрежата действа главно в групи в приложението Telegram – там се разпространяват телефонни номера, на които хилядите украински бежанци могат да потърсят подкрепа.

Брюксел отпуска 248 млн. евро на пет страни за подпомагане на украинските бежанци

Европейската комисия реши да отпусне 248 милиона евро на 5 държави-членки на ЕС, които са приели най-голям брой бежанци от Украйна. Сре...

Неправителствените организации и активистите в Русия от началото на войната са сред мишените на руските власти. Затова доброволците знаят какъв риск предприемат и работят тайно и с повишено внимание.

Много от бежанците бягат от Мариупол, но тъй като не могат да се измъкнат на Запад, са принудени да прекосят границата с Русия. Преминават през т. нар. филтрационни лагери, а когато попаднат отвъд границата, властите могат да ги изпратят в лагер чак в далечен Сибир. Голяма част от бежанците на теория са „свободни“, но се изправят пред проблеми с парите и документите.

Точно тук в действие влиза мрежата от руски доброволци. Тя предоставя на украинците информация и съвети относно техните права, осигурява им автомобили и шофьори, плаща билети за влак или осигурява нощувки за цели семейства в Москва и Санкт Петербург.

Основна част от групите в доброволческата мрежа действат в Русия, други са в чужбина и поемат бежанците в съответната държава, към която украинците са избрали да пътуват.

Естония е най-популярната изходна дестинация за попадналите в Русия украински граждани, тъй като страната им позволява да минат границата дори ако нямат всички необходими международни документи за самоличност. Почти 20 хиляди украинци са влезли от Русия в Естония от началото на войната, твърди граничната полиция.

Червеният кръст: Европа показва "двоен стандарт" спрямо бежанците

Ръководителят на Червения кръст Франческо Рока обвини Европа в "двоен стандарт" спрямо бежанците. Според него няма разлика между човек,...

Татяна, съпругът ѝ и трите им деца са избягали от ужасяващите сражения в Мариупол преди няколко седмици, след като прекарали цял месец скрити в бомбоубежище. Тъй като не успели да се евакуират към западната част на страната заради блокираните от Москва хуманитарни коридори, се съгласили руснаците да ги транспортират към Южна Русия. Семейството преминало през филтрационен лагер в Донецката народна република, където според разказа им, сепаратисти събличали, претърсвали и разпитвали мъжете. След това Татяна, мъжът ѝ и децата им били отведени в лагер за бежанци в централния руски град Пенза, пише Financial Times.

Тези лагери представляват общежития и са разпръснати навсякъде из страната, включително във Владивосток – на 10 времеви зони на изток от Москва. По принцип украинците получават право на избор къде да бъдат отведени, но мнозина не знаят къде се намират съответните градове и оставят този избор на руските власти.

Семейството на Татяна попада на доброволците случайно. „Попитаха ни: Искате ли да заминете за Европа?“. И ние опитахме“, казва тя. Купуват им билети до Санкт Петербург, след което организират малък бус до естонската граница. Руската полиция ги разпитва в рамките на час, но ги допуска да преминат, а след това семейството стига чак до Швеция.

„Направиха всичко възможно да се поставят на наше място и да разберат в каква ситуация се намираме“, добавя Татяна. „Не знам как щяха да се стекат обстоятелствата, ако не ги бяхме срещнали. Може би щяхме да бродим през някакъв лабиринт, но успяхме да се измъкнем“.

„Важно е да разберете, че всички хора, с които говорим, страдат от много сериозен пост-травматичен стрес“, казва Григорий – един от доброволците в руската мрежа.

В Чехия се намират около 200 000 украински бежанци

Около 200 000 бежанци от Украйна са останали на територията на Чехия, заяви първият вицепремиер и министър на вътрешните работи Вит Рак...

Евгений Бакало – друг от доброволците, който ръководи мрежата в Белгород, заявява, че стотици украинци избират сами да си търсят подслон. В града, който се намира само на 40 км от границата с Украйна, обаче няма много свободни квартири. Самият той предложил дома си на семейство, което се било подготвило да спи на улицата.

„Помагам на хората с достъп до здравни грижи, да си оправят очилата или да нахранят домашните си любимци. Понякога им събираме по 5-6000 рубли за билет за влак. Друг път само ни питат нещо за паспортите“, разказва той пред FT.

Reuters разказва историята на Богдан Гончаров, съпругата му и 7-годишната им дъщеря. През март те напуснали родния Мариупол и се озовали в контролирана от руснаците територия в Източна Украйна. Успели обаче да влязат в контакт с руски доброволец, който им осигурил транспорт през Русия до естонската граница. „Истинско чудо е, че се измъкнахме“, казва 26-годишният мъж, който също стига до Швеция.

„Живеем с чувство за вина“, казва 20-годишната Мария Белкина – рускиня, която живее в Грузия и ръководи група от доброволци. Мрежата от Тбилиси е помогнала на около 300 украински бежанци да напуснат Русия. От Reuters са се свързали с представители на още две групи, всяка от които твърди, че е помогнала на хиляди украинци.

Дейността на руснаците ги изправя пред много рискове, тъй като властите арестуват всички активисти, които не подкрепят официалната позиция на Кремъл за военните действия в Украйна. Ирина Гурская, която е част от доброволческата мрежа, е била разпитвана от полиция няколко часа и не е получила достъп до адвокатска помощ, но в крайна сметка не са ѝ повдигнали обвинение.

Украинските бежанци активно напускат България

Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат в страната. Това каза пред БНР Мариана Тошева, председател на Държ...

Един от активистите в мрежата казва пред FT, че той и колегите му не са мишена на руските власти. Много от приятелите им активисти обаче били задържани за протести срещу войната. Подобни действия могат да донесат на всеки руснак до 15 години затвор, според новия закон в страната.

Все пак в Русия няма закон, който да забранява на гражданите да помагат на украинци да напуснат към други държави. Съществува само възможност НПО-та да не получат регистрация, ако бъдат свързани с „дейности, които вредят на руските интереси“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа