Докато Украйна печели на бойното поле, Путин действа с тояга и морков срещу Кадиров и Пригожин

10017
Докато Украйна печели на бойното поле, Путин действа с тояга и морков срещу Кадиров и Пригожин
Снимка: Getty images

Украинската офанзива в Харковска област не е достигнала кулминацията си и украинската армия вече напредва в западната част на Луганска област. Това е първото заключение в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), базиран на събраните от тръста публични данни.

Вече са освободени намиращите се в Луганска област селища Хрекивка и Макиивка, които се намират на около 20 километра на югозапад от Сватово. Руските части не успяха ефективно да използват реките Оскил и Северски Донец като естествени защитни бариери пред украинското отстъпление и сега в западната част на Луганск има открит терен, за който няма данни руснаците са да укрепили и предвид показното с офанзивата в Харковска област спокойно може да се очаква бързо настъпление на украинските сили, анализира ISW. Факт е обаче, че Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, предупреди, че украинската армия скоро може да стигне до териториите, в които проруските сепаратисти и руската армия се укрепваха от 2014 година и там вече битката ще стане по-сложна. Към момента руснаците се подготвят за защита на Кремена и магистрала R66, която води до Сватово. Ако украинците пробият тази линия, те могат да застрашат Старобилск – ключова логистична точка за руската армия в цялата Луганска област. Поставят ли украинците под контрол R66, те ще могат да атакуват Кремена, Рубежное, Северодонецк и Лисичанск.

Отделно, в сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия, изрично е посочено, че три автобуса с "поддръжници на окупаторите" са избягали от Сватово.

В Херсонска област, украинското командване "Юг" потвърди освобождението на редица населени места, както вече беше уточнено в предните два дни – Любимивка, Крешченивка, Золта Балка, Биляивка, Украинка, Велика Олександривка, Мала Олександривка и Давидов Брид. Според украинските данни, при отстъплението си руснаците взривяват свои оръжейни складове, за да не бъдат пленени боеприпаси. Руски военни блогъри пък предупреждават, че украинците се готвят за атаки северозапдно от Херсон (ТУК и ТУК). Укрепване на позиции там би позволило на украинската армия вече да атакува директно Херсон.

Продължават и дългобойните украински обстрели по руски логистични обекти. Потвърдено е ударен СПА хотел в Херсон, където са се били събрали офицери от руското ФСБ. Убити са поне 7 руски офицери, а Олексий Арестович говори за поне десетима. Има и украински удари по цели до ВЕЦ Нова Каховка.

Продължават и военните действия в Запорожката област. По украински данни, руснаците са стреляли с ракети "Искандер" по инфраструктура в Запорожието. Руски обстрели е имало и в Днепропетровска и Николаевска област. Руската окупационна власт отново обвини украинците, че стрелят по АЕЦ "Запорожие" и ТЕЦ "Запорожие", като е повредена кула в ТЕЦ-а.

ОЩЕ: Путин присвои на хартия и АЕЦ "Запорожие"

В Донецка област, Генералният щаб на украинската армия за пореден ден съобщава за отблъснати руски атаки към Бахмут – в Бахмутска област и при Соледар, както и при Зайцево и Майорск. Отблъсната е и руска атака близо до Новомихайловка, на 36 километра югозападно от Авдеевка. Новините от тази част на фронта са едни и същи вече над два месеца и категорично показват, че руснаците все още нямат силите за голям пробив, макар лидерът на т.нар. ДНР Денис Пушилин да не спира да пише в социалните мрежи как украинците отстъпвали от позиции при Бахмут, за което няма никакво потвърждение с геолокализирани кадри.

Ситуацията в Русия

Изглежда, руският президент Владимир Путин действа с всички сили, на принципа на тоягата и моркова, за да тушира вътрешното напрежение в Русия, станало особено видимо след обявяването на частична мобилизация и след серията руски неуспехи на фронта.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров се похвали в канала си в Телеграм, че е получил чин генерал-полковник лично от руския диктатор Владимир Путин. По този начин Кадиров се изравнява по чин с генерал-полковник Александър Лапин, който Кадиров нападна вербално преди дни и обвини лично за руския провал в Лиман. Официално потвърждение на думите на Кадиров като публикуван документ от руска институция все още не може да бъде открит.

Друга важна новина – Алексей Слободенюк, управител на няколко проруски военни канала в Телеграм ("Вьiпускайте Z Кракена" и "Сканер"), е бил арестуван. Кадри от ареста публикува зам.-секретарят на Генералния съвет на "Единна Русия" (партията на Владимир Путин) Александър Кунщайн. Слободенюк е служител на ЧВК Вагнер, т.е. подчинен на Евгений Пригожин, Готвача на Путин. Именно Пригожин, заедно с Кадиров, яростно критикуваха в последните дни действията на руското военно командване в Украйна, особено по отношение на Лиман. А през телеграм канала "Сканер" минаваха сериозни критики към хора като руския външен министър Сергей Лавров, председателя на долната камара на руския парламент (Думата) Вячеслав Володин и говорителя на Путин и Кремъл Дмитрий Песков.

Оказа се и, че Владимир Путин лично е издал указ, с който е забранил да бъдат мобилизирани студенти, които учат задочно. При това Путин го е направил с уточнението, че руското военно министерство не е променило този критерий и се е наложило той да се намеси. Това е директен удар по реномето на руския военен министър Сергей Шойгу. Прогнозата на ISW обаче е, че Путин няма да уволни Шойгу и ще до задържи на поста му, за да го използва като удобна изкупителна жертва.

Допълнителен опит да се успокои руското общество е и откриване на гореща телефонна линия, на която работодатели да подават жалби срещу мобилизацията на техни служители, съобщава "Интерфакс".

ОЩЕ: Украинците бият все по-силно руснаците в Херсонска област, Путин с нови проблеми

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа