Доклад: Лондонската полиция не си върши добре работата, бие и изнасилва

5418
Доклад: Лондонската полиция не си върши добре работата, бие и изнасилва
Снимка: Getty Images/Guliver

Лондонската столична полиция е позволила на „хищническо поведение“ да вирее в редиците си и не е успяла адекватно да гражданите от злоупотреби, включително и собствените си служителки, според преглед, който обвинява организацията в поддържане на женомразка, сексистка, расистка и хомофобска вътрешна култура, съобщи Си Ен Ен.

"Метрополитенът не е защитил служителките си или гражданките от полицаите, извършили домашно насилие, нито от тези, които злоупотребяват със служебното си положение за сексуални цели", гласи докладът от 363 страници на баронеса Луиз Кейси, публикуван по-рано днес. Баронеса Кейси е член на британската Камара на лордовете и от години работи в сферата на социалното подпомагане,

"Въпреки че Метрополитен твърди, че насилието срещу жени и момичета е приоритет, то се третира различно от "сериозното насилие". На практика това означава, че то не е приоритет по отношение на ресурсите и определянето на цели."

Полицейският комисар Марк Роули заяви, че полицията "напълно приема" заключенията на прегледа и възнамерява да предприеме действия по тях.

"Съжалявам, че подведохме всички вас. Ще поправим това", обеща той, като се позова на план за "промяна", който да реши системните проблеми в силите.

Най-голямата полицейска сила в Обединеното кралство беше подложена на интензивна проверка, след като Уейн Кузънс, служител на столичната полиция, беше осъден за отвличането, изнасилването и убийството на 33-годишната лондончанка Сара Еверард през март 2021 г. Убийството предизвика национален разговор за острите проблеми с работата на полицията.

ОЩЕ: Доживотен затвор за полицая, който изнасилил и убил жена, арестувана под предлог "ограничителни мерки"

Един ден след произнасянето на присъдата на Кузънс през същата година е арестуван друг служител, Дейвид Карик, обвинен в изнасилване. Той се присъединява към редиците на най-тежките серийни сексуални престъпници във Великобритания - по-късно се признава за виновен в изнасилването на множество жени в продължение на почти две десетилетия, което отново предизвиква призиви за спешна реформа.

Сблъсквайки се с поредицата от скандали и нарастващата криза на доверие, Мет полицията назначи Кейси за ръководител на независимо разследване на институционалната култура и стандартите на поведение.

Нейният преглед започна през февруари 2022 г. Тя обрисува потресаваща картина както за това колко сериозно се приема насилието срещу жени и момичета, така и за това как се разследват престъпленията срещу тях. "Вместо да имат достъп до бързи съдебномедицински услуги, служителите трябва да се борят с препълнени, полуразрушени или счупени хладилници и фризери, съдържащи доказателства, включително комплекти за изнасилване на жертвите, и да търпят дълго чакане за резултатите от тестовете", се казва в прегледа.

В предговора Кейси нарича доклада "строг, суров и безпощаден". На въпрос на британската информационна агенция PA дали в полицията може да има повече служители като Кузънс и Карик, тя отговори: "Не мога да ви уверя достатъчно, че това не е така."

Тя призова Столичната полиция да се реформира и заяви, че твърде много лондончани са загубили вяра в това, че полицията ги защитава.

"Не е наша работа като общественост да се пазим от полицията. Работата на полицията е да ни държи в безопасност като общественост", казва Кейси в предговора, като посочва, че Карик не е бил заловен след действия, предприети от столичната полиция, а едва след като една от жертвите му се е обадила и е съобщила за него на полицията в Хертфордшир - подтикната да проговори от изявлението на майката на Еверард.

В разследване публикувано през март се разкри как пропуски на полицията може да са попречили Карик, който години наред е служил в едно от най-елитните въоръжени полицейски подразделения във Великобритания, да бъде спрян по-рано. След като Карик се призна за виновен за общо 71 сексуални престъпления, столичната полиция призна, че е имало девет "пропуснати възможности", когато той преди това е попаднал в полезрението ѝ, както на други сили, въпреки че никога не е бил обвинен в криминално престъпление.

Тези девет "възможности" обхващат десетилетия. Между 2000 г. и 2021 г. Карик е обвинен в множество престъпления, включително кражба с взлом, тормоз, нападение и изнасилване.

Разследването на деветте инцидента е установило поне два случая - през 2019 г. и 2021 г., когато столичната полиция не е спазила тези насоки, оставяйки насилственото и унизително отношение на Карик към жените без контрол, а него - свободен да се среща с нови жертви.

През януари, след като Карик призна за злоупотребите и предизвика шок в страната, полицейският комисар Роули обеща да се отърве от подобни пропуски в редиците на полицията. "Ще преобърнем всички тези камъни, ще стигнем до правилните заключения и ще бъдем безмилостни в изкореняването на тези, които корумпират нашата почтеност. Имате моите абсолютни уверения за това", каза той в интервю за британските медии.

Преразглеждането на вътрешната система за нарушения в столичната полиция е сред основните приоритети на баронеса Кейси. През октомври миналата година тя изпрати писмо до Роули, в което изложи някои от първоначалните си виждания за проблемите, които е открила в системата за неправомерни действия на полицията, сред които: разрешаването на случаите отнема твърде много време, вероятността жалби да бъдат отхвърлени е по-голяма, отколкото да се предприемат действия, рискът на повдигане на обвинения е прекалено голям, прагът за "грубо нарушение" е твърде висок и в системата се наблюдава расово неравенство.

Тези първоначални констатации бяха отразени в днешния доклад, в който се казва, че "системите за набиране и проверка са лоши и не успяват да предпазят от онези, които търсят власт, за да злоупотребяват с нея" и че "не изкореняват ефективно лошите служители".

"При липсата на бдителност към онези, които възнамеряват да злоупотребяват със служебното положение на полицай, се допуска разцвет на сексуално насилствено и/или неприемливо поведение", се казва още в доклада, който призовава за цялостно преразглеждане на системата. "Има твърде много места, където хората могат да се скрият. Интегритетът на организацията остава уязвим за заплахи."

За два месеца лондонската полиция е похарчила близо 7 милиона долара за противодействие на екоактивистите

От началото на октомври полицията в британската столица е похарчила 5,5 милиона лири (6,8 млн. долара) за засилени патрули, за да проти...

Реагирайки на доклада на Кейси, кметът на Лондон Садик Хан заяви в изявление, че е дълбоко обезпокоен от нейните констатации: "Доказателствата са изобличаващи. Баронеса Кейси е установила институционален расизъм, женомразство и хомофобия, което аз приемам. Тя описва Мет полицията като само-защитаваща се, съпротивляваща се на промяната и нежелаеща да се ангажира с общностите."

"Този преглед трябва да бъде повратна точка и аз очаквам всички препоръки да бъдат изпълнени бързо и изцяло", добави той.

Министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман също реагира на прегледа, като заяви: "Ясно е, че в столичната полиция са допуснати сериозни пропуски в културата и ръководството - ето защо комисарят сър Марк Роули предприема действия за възстановяване на доверието в полицията в Лондон."

"Има още много работа и задачата да се изкоренят негодните служители означава, че ще излязат наяве още неприемливи случаи", каза тя.

Но Брейвърман също отбеляза, че в полицията има много служители, които изпълняват задълженията си с "най-висок професионализъм" и които са били "подведени" от поведението на други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа